UBIJENA 62 NOVINARA U SVETU, PORAST NAPADA I U SRBIJI: Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad medijiskim radnicima

V.C.S.

02. 11. 2021. u 17:13

U PROŠLOJ godini ubijena su 62 novinara, a od 2006. više od 1.200 njih, pokazuju podaci Unesko-a, saopšteni povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

УБИЈЕНА 62 НОВИНАРА У СВЕТУ, ПОРАСТ НАПАДА И У СРБИЈИ: Међународни дан борбе против некажњивости злочина над медијиским радницима

FOTO: Depositphotos

U devet od deset slučajeva ubice nisu kažnjene.

Prema podacima srpskog Republičkog javnog tužilaštva, od početka 2016. do 31. jula ove godine, formirana su 322 predmeta koji se odnose na ugrožavanje bezbednosti novinara. Od toga, u 182 slučaja je utvrđena sumnja da je izvršeno krivično delo.

Doneta je 31 osuđujuća presuda, odnosno manje od 10 odsto od ukupnog broja predmeta.

Od tog broja je 29 pravosnažnih, objavilo je Udruženje novinara.

U ovoj godini zabeležen je trend rasta napada na novinare.

Tužilaštvo je do 31. jula zabeležilo 52 slučaja ugrožavanja bezbednosti, a samo u četiri nisu otkriveni potencijalni izvršioci.

Međutim, prema podacima novinarskih udruženja, broj napada na medijske radnike je dva do tri puta veći.

Od početka godine na SOS telefon, na koji mogu prijaviti ugrožavanje bezbednosti, stiglo je više od 140 poziva, od čega veći deo iz unutrašnjosti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

RETKI SNIMCI: Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...