PAORI TUŽBOM TRAŽE ODŠTETU: Poljoprivrednici iz sela Lokve kod Alibunara, posle nezapamćene krađe suncokreta, zajedno presavili tabak

J. J. BALjAK

08. 10. 2021. u 10:11

PAORI, njih sedmorica, iz sela Lokve u opštini Alibunar, koji su pre mesec dana bili žrtve nezapamćene krađe suncokreta sa seoskih oranica, najavljuju da će pokrenuti kolektivnu tužbu protiv velikog paora Ž. I. (46) iz Alibunara, koji je ovih dana uhapšen sa svojim radnikom I. M. (46), zbog sumnje da je u noći između 5. i 6. septembra kombajnom obrao čak 22 tone tuđeg roda i tako pribavio materijalnu korist od oko 1,3 miliona dinara.

ПАОРИ ТУЖБОМ ТРАЖЕ ОДШТЕТУ: Пољопривредници из села Локве код Алибунара, после незапамћене крађе сунцокрета, заједно пресавили табак

Foto J. J. Baljak/Tanjug

Oštećeni meštani kažu, za "Novosti", da nisu bili iznenađeni ovakvim ishodom policijske istrage, jer je Ž. I. odranije poznat organima reda. Međutim, znajući kako on posluje, sada strahuju da li će uopšte uspeti da dobiju obeštećenje, što će dodatno zakomplikovati njihovu finansijsku situaciju.

- Sva sedmorica smo maltene isto oštećeni, iako su lopovi nasumično ulazili u njive i brali samo dobar rod suncokreta. Reč je o iznosu od oko 2.000 evra po domaćinstvu. Za nas je to značajna suma i zato ćemo se do kraja boriti za svoje - kažu oštećeni paori.

- Pristajemo i da nam umesto suncokreta vrate kukuruz u toj vrednosti, a, u najgoroj varijanti, ako ostanemo bez obeštećenja, bićemo zadovoljni i da izgrednik provede u zatvoru onoliko vremena koliko se proceni na osnovu visine pričinjene nam štete.

Osim što su ostali bez dobrog dela roda, a samim tim i zarade, ovi paori se sada suočavaju sa novim problemom - kako da vrate dug seoskoj zadruzi, od koje su uzimali repromaterijal.

- Seme, đubrivo i herbicide smo uzimali na revers od zadruge i oni, normalno, traže da im sada to vratimo. Neki su uspeli da podmire dug sa prinosom suncokreta sa drugih njiva, a neki su se, iako to nije praksa, dogovorili da otplate od prinosa kukuruza. Za sve to vreme ide nam kamata, što dodatno pogoršava situaciju. Zato smo istrajni u nameri da lopovi budu kažnjeni - ističu sagovornici "Novosti".

OTKRILI IH TRAGOVI

POČINIOCE ove teške krađe otkrili su tragovi u ataru, koji su ostali za njima. Na strnjištu se jasno videlo da je kosidba izvedena kombajnom sa hederom od osam metara, a takvih u celoj opštini Alibunar imaju samo četiri. To je bila polazna osnova policijske istrage. Zanimljivo je i to da je krađa izvedena baš u nedelju, kada je poznato da pripadnici rumunske nacionalne manjine, koji stopostotno žive u Lokvama, ne rade u polju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima