ZAR MOSTU IME PO KOLJAČIMA REZERVISTA? Preživeli iz pokolja na Korani i porodice stradalih rezervista JNA ogorčeni odlukom veća Karlovca

M. Marković

24. 09. 2021. u 10:00

ODLUKA većine u Gradskom veću Karlovca da mostu na Korani daju ime "Grom" po zloglasnoj jedinici hrvatske policije koja je 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu na najsvirepiji način ubila trinaestoricu rezervista JNA, izavala je ogorčenje među preživelima, porodicama umorenih kao i udruženja koja baštine sećanje na žrtve.

ЗАР МОСТУ ИМЕ ПО КОЉАЧИМА РЕЗЕРВИСТА? Преживели из покоља на Корани и породице страдалих резервиста ЈНА огорчени одлуком већа Карловца

Sahrana septembar 1991.Foto TV K3

Jedinici po kojoj je imenovan most pripadao je i u pokolju učestvovao Mihajlo Hrastov, pravosnažno osuđen zbog ovog zločina na četiri godine robije, koju je odslužio. I umesto osude, barem tišine, za šta su se založili predstavnici skupštinskog PDP, koalicije "Možemo", poslanici SDP i jedan nezavisni kandidat, zločincu je posvećen mural na mestu zverskog zločina. On je ovakvo "počastvovanje" propratio rečima: "Muški sam obavio posao!"

Kompozicija murala simbolizuje karlovačku jesen devedeset prve, grb Hrvatske, u grbu puška po uzoru na onu kojom su bili naoružani takozvani gromovi i naglašen lik njihovog pripadnika, Mihajla Hrastova.

- Preživeo sam i gore, sad ponovo prolazim kroz sve užase - kaže za "Novosti" Svetozar Šarac, koji je pukim slučajem izbegao nož hladnokrvnih ubica iz "Groma".

- Oni nas ponovo ubijaju ovim činom i nikad neće prestati. Oni će uvek da slave svoje zločince, a mi ćemo na to ćutati.

PREŽIVEO Svetozar Šarac, Foto Z. Jovanović

O danu kada su trinaestorica rezervista preklana na Koranskom mostu, Svetozar je prestao da govori. Ali rane su žive u njemu.

- Počnem priču, udari znoj, pritisak... To je bilo tako da živ čovek, dok vraća to sećanje, umire. I ovih dana sam kao mrtav, a znam da treba da svedočim. Kad dođe vreme za ta užasna ročišta u Karlovcu, jer sam ja tužio za obeštećenje, to je pakao. Pravi pakao, dok slušam čime sve i kako brane ono što je nemoguće da se odbrani, jer su porodice ubijenih već dobile pravosudne presude. I znate šta sam doživeo? Doživeo sam to da je Mihajlo Hrastov u ovaj sudski postupak uključen kao - umešač!

Sahrana septembar 1991.Foto Veritas

Rezervisti su ubijeni posle predaje i odlaganja oružja. Jedinica specijalne hrvatske policije im je najpre garantovala da su, kao zarobljenici, bezbedni. I ta bezbednost je trajala koji minut, da bi usledila komanda: "Lezi, ruke na leđa!". Tada je i počelo klanje. Svetozar Šarac je rizikovao: on i dvojica rezervista su, pod okriljem noći, skočili u reku Koranu i izbegli nož, ali sa treškim povredama. Posledice će nositi do kraja života, kao i slike užasa sa mosta koji sada dobija ime koljača nad čijim se nedelom zgražavao i zgražava normalan svet.

Zločinac Mihajlo Hrastov, Foto Arhiva

"MOŽEMO": SRAMOTA I PONIŽENjE

KOALICIJA "Možemo" osudila je odluku većine, koju čine HDZ i Domovinski pokret, u Skupštini Karlovca, o preimenovanju mosta, kao i mural posvećen zločinu i počiniocu:

- Ako se pobeda slavi ubistvom trinaestorice rezervista JNA, onda je to za naš grad i državu i sramota i poniženje. Umesto da se okrenemo građanskoj budućnosti i pomirenju, mi ostajemo zarobljeni u ratnoj prošlosti i mržnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu