CETINJSKI MANASTIR PREDAJU MIRAŠU: Svi prisutni glasali za, čak i Janković iz URA

V. K.

18. 09. 2021. u 07:45

SKUPŠTINA Cetinja usvojila je zaključke građanske inicijative za davanje Cetinjskog manastira na korišćenje kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koju predvodi Miraš Dedeić i ostalim pravoslavnim zajednicama.

ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР ПРЕДАЈУ МИРАШУ: Сви присутни гласали за, чак и Јанковић из УРА

Foto: D. M.

 Poslanici su usvojili zaključke donete na prošlom zasedanju o toj inicijativi. Za inicijativu je glasalo 19 prisutnih odbornika, od ukupno 38, niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Iako ostali odbornici URA nisu bili u sali, predstavnik ove stranke Slavko Janković glasao je za.

Svađe komitskih predstavnika u Skupštini Cetinje u senku su bacile sramnu odluku opštinske Uprave za katastar i državnu imovinu kojom je odbijen zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje prestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom. U rešenju se navodi da se odbija kao neosnovan zahtev za "ispravku pogrešno upisanog prava svojine" nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir odnosno MCP.

Zaključci sa poslednje sednice Skupštine prestonice u vezi sa inicijativom za "vraćanje" Cetinjskog manastira kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi našli su se juče na dnevnom redu lokalnog parlamenta. U vreloj atmosferi odbornici Građanskog pokreta URA napustili su sednicu, dok je Petar Martinović iz te partije poručio je da oni neće učestvovati u radu parlamenta zbog dešavanja od 14. septembra. U sali je izbila rasprava između Martinovića i odbornika Socijaldemokratske partije Nikole Đuraškovića, koga je Martinović optužio za crtanje meta odbornicima URA.

Foto: V. K.

Raspop Miraš Dedić (u sredini)

Skupština Cetinja u zaključcima podržava inicijativu radi omogućavanja "Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi" korišćenja Cetinjskog manastira. Komite tvrde da aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava delovanje takozvane CPC. Pozvali su predstavnike međunarodnih organizacija, institucija i NVO da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima. Osnov za raspravu bila je peticija koju je potpisalo oko 600 Cetinjana.

ZAHTEV KRIVOKAPIĆU

KRNJA Skupština prestonice, u kojoj nije bilo odbornika Demokratske Crne Gore, zatražila je od vlade Zdravka Krivokapića da povuče donete akte i sprovede radnje "kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti Cetinju da raspolaže imovinom koja se nalazi u njegovom nespornom vlasništvu."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)