INSPEKTORI ULAZE NA SVADBE: Dr Stamenković, za "Novosti", o pojačanim kontrolama poštovanja mera

V. C. S.

17. 09. 2021. u 09:35

NAJMANjE 500 republičkih i inspektora lokalnih samouprava svakog dana biće na terenu, počevši od juče pa do kraja vikenda, i proveravaće poštovanje preventivnih epidemioloških mera u gradskom i prigradskom prevozu, tržnim centrima, maloprodajnim objektima, kafićima, restoranima, klubovima i salama za proslave širom Srbije, potvrdio je za "Novosti" pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković.

ИНСПЕКТОРИ УЛАЗЕ НА СВАДБЕ: Др Стаменковић, за Новости, о појачаним контролама поштовања мера

Foto A. Stanković

Prema njegovim rečima, pojačane kontrole, koje su počele prošlog vikenda u prigradskom i međugradskom prevozu, sada se šire i na gradski u celoj zemlji, a vršiće ih komunalna milicija i inspekcija, u saradnji sa lokalnim i republičkim saobraćajnim inspektorima. Oni će proveravati da li vozači i putnici nose masku i da vozila nisu prebukirana.

Prilikom 150 kontrola u javnom prevozu prošlog vikenda, napisana je 21 prekršajna prijava sa kaznama koje ukupno premašuju 565.000 dinara. Utvrđeno je više slučajeva vozača, šalterskih i službenika na peronima koji ne nose maske, veći broj putnika od dozvoljenog u autobusima... Ovaj vid kontrola biće nastavljen. Kazne za nenošenje maski su 5.000 dinara, dok će sa 30.000 dinara biti kažnjeni odgovorni za nošenje maski.

Foto: Printscreen/RTS

Dr Goran Stamenković

- Sanitarna inspekcija će u saradnji sa inspekcijom rada vršiti kontrolu tržnih centara i maloprodajnih objekata, a turistička, poljoprivredna i veterinarska pomoći će komunalnoj u kontroli ugostiteljskih objekata - kaže Stamenković. - Tržišna inspekcija je već obavila savetodavnu ulogu i podsetila one koji organizuju proslave i ketering koje su zaštitne mere. Organizatori su odgovorni da na proslavi ne bude više od 500 ljudi, da ne bude više od jednog gosta na četiri kvadrata, da budu postavljene dezobarijere, da se nosi maska pod propisanim uslovima.

Tržišna inspekcija je spiskove organizatora slavlja dostavila "komunalcima", koji će obaviti kontrole na terenu. Ukoliko se mere ne poštuju, epilog će biti, potvrđuje Stamenković, prekid slavlja i pražnjenje objekta. Takođe, Poreska uprava radiće posebnu kontrolu tih poreskih obveznika u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Prošlog vikenda inspektori su kontrolisali 3.800 objekata, a izrečeno je 29 kazni. Propisane kazne su 50.000-150.000 dinara za fizičko lice i preduzetnike, kao i 50.000-500.000 dinara za pravno lice i ovlašćeno lice u njemu.

KONTROLA PO PRIJAVAMA

KAO i do sada, inspekcije će izlaziti na teren i po prijavama za kršenje epidemioloških mera, kaže Stamenković. Međutim, u poslednjih mesec dana takvih prijava bilo je izuzetno malo, gotovo simbolično.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024