KORONA PONOVO PUNI BOLNICE: Hospitalizovanih skoro duplo više nego pre nedelju dana, na lečenju 3.057 kovid pacijenata

J. Ž. S.

14. 09. 2021. u 09:21

REDOVI ispred kovid-ambulanti širom Srbije su sve duži, kao i lista novozaraženih. Bez obzira na to što su lekari u kovid-ambulantama dostupni od 7 do 22 časa, na pregled se čeka i po nekoliko sati.

КОРОНА ПОНОВО ПУНИ БОЛНИЦЕ: Хоспитализованих скоро дупло више него пре недељу дана, на лечењу 3.057 ковид пацијената

Foto I Marinković

Poslednji podaci pokazuju da su testirane čak 21.163 osobe, a na virus korona pozitivno je 6.249, dok je broj hospitalizovanih 3.057, što je gotovo duplo više nego pre nedelju dana. Borbu sa kovidom izgubilo je 27 ljudi, a za dah na respiratorima se bori 142.

Da se situacija dodatno komplikuje potvrdio nam je i direktor beogradskog Doma zdravlja Palilula, dr Aleksandar Stojanović. On tvrdi da je u odnosu na prošlu nedelju broj pregleda veći za nekoliko puta.

- Na kraju prošle nedelje, u ambulanti u Knez Danilovoj ulici, imali smo dvadesetak pregleda dnevno, a sada više od 100 - ističe dr Stojanović. - Situacija ništa ne valja. Kada je pre mesec dana bilo 150 novozaraženih dnevno, svi su upozoravali da nam sledi četvrti talas. Nažalost, to niko nije čuo, a ni reagovao.

I epidemiolog Predrag Kon prognozira da će broj zaraženih i naredne dve nedelje biti u porastu, jer se ne preduzimaju delotvorne mere kako bi se situacija stabilizovala. Po njemu, za uvođenje kazni potreban je ogroman broj kontrolora, a pitanje je i kako će društvo na njih reagovati. Jedini spas dr Kon vidi u imunizaciji.

Foto I Marinković

- Oni koji sumnjaju u vakcine i odbijaju ih, veruju u izmišljotine, a ne u nauku. Vakcinacija nije zaustavila virus, ali je smanjila smrtne ishode i teške forme bolesti. Amerikanci su izračunali da je 11 puta veći rizik da umrete od kovida ukoliko niste vakcinisani - rekao je član Kriznog štaba.

Kon je istakao da je treća doza važna ne samo za rizične grupe, već za sve, jer prema istraživanjima iz Izraela, treća doza vakcine zaustavlja virus.

- Ona je važna i zbog stvaranja kolektivnog imuniteta, ali je najvažnije da građani prime prvu dozu, jer je i dalje veliki broj onih koji se uopšte nisu vakcinisali. Ušli smo u septembar kada se formiraju školski i radni kolektivi, kada je frekvencija kontakata najveća i zbog toga je došlo do velikog broja zaraženih - istakao je Kon.

On podržava uvođenje kovid-propusnica kao uslov za ulazak u muzeje, bioskope, kafiće, restorane, tržne centre.

- Grad je predložio takvu ideju Kriznom štabu, ali ta tema nije bila na dnevnom redu, jer je odmah rečeno da je njihovo uvođenje protivustavno - naglasio je Kon.

Situacija u zdravstvenim centrima širom Srbije je takođe vrlo složena. Prema poslednjem izveštaju virus korona je potvrđen kod još 293 osobe u Zlatiborskom okrugu, a najviše ih je iz Užica 133. Zbog sve većeg broja novozaraženih ni ovog septembra, kao i prošle godine, neće biti održani čuveni Malogospojinski vašar u Šapcu i "Čivijada".

U ovom gradu je oko 1.200 obolelih, a među njima je i sve veći broj učenika. Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, testirano je 314 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga, a analize su pokazale da je 130 ljudi zaraženo. U kovid-bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 114 pacijenata, svi su pozitivni i sa upalom pluća, a na kiseoniku je njih 58.

ŠKOLE I VRTIĆI NA KiM JOŠ ZATVORENI

NA Kosovu i Metohiji juče su stupile nove epidemiološke mere koje je donela tzv. Vlada Kosova. Osim produžetka nastave u školama po onlajn modelu na još dve nedelje, zatvoreni su i vrtići, a zaposleni u svim javnim ustanovama i preduzećima moraju da imaju dokaz o vakcinaciji, PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prisustvu antitela.

Osim policijskog časa od 22 do pet ujutru, obavezuju se ustanove da rade samo sa neophodnim osobljem, a okupljano u zatvorenom dozvoljena su za 20, a na otvorenom za najviše 50 osoba. U srpskim sredinama nastava u školama, koje rade po sistemu srpskog Ministarstva prosvete, odložena je za još dve nedelje.       D. Z.

Foto J. Ćosin

MNOGO DECE POZITIVNO U NIŠU

U NIŠU je u nedelju u kovid-ambulanti Doma zdravlja zabeležen rekordan broj pregleda dece sa simptomima kovida 19. Kako kažu u ovoj ustanovi, od 176 pregleda dece, 143 je pregledano prvi put, dok su ostali došli na kontrolu. Od 136 antigenskih testova 63 pozitivnih i od 65 PCR testova 10 pozitivnih.

Prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš, zabrinut je zbog sve većeg broja pregleda dece u dečjoj kovid-ambulanti Doma zdravlja Niš. On naglašava da je od početka epidemije lista dece pozitivne na virus korona najduža.

Uzimajući u obzir navedene okolnosti, direktor je izneo mogućnost za proširenje dečije kovid-ambulante, dok se epidemiološka situacija ne smiri.

Ni sa odraslim pacijentima koji su se javljali zbog sumnje na koronu u nedelju nije bila bolja situacija. U ambulantama se javilo 1.433 pacijenata, a na preglede i testiranje čekalo se i više od tri sata.

- Tri i po sata sam čekala da mi, posle pregleda, urade antigenski test. Lekari su zaista bez ijedne pauze radili punom parom, ali gužva je bila toliko velika, da je bilo nemoguće ubrzati redove. Od svih pacijenata koji su najpre dolazili na testiranje, gotovo svaki drugi je bio pozitivan, dok su negativni upućivani da rade PCR test - kaže Nišlijka M. Ž.

Od ukupnog broja testiranih, njih 593 javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid-infekciju, dok je 840 došlo na kontrolni pregled. Lekari Službe za radiološku dijagnostiku uradili su 49 radiografije pluća, dok je Služba za laboratorijsku dijagnostiku odradila 602 laboratorijske analize. Od 899 testova čak 298 sa pozitivnim rezultatom.     J. Ć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu