I U SEPTEMBRU 30 STEPENI: Stiže novi tropski talas i miholjsko leto u oktobru, a kakva će biti zima?

Novosti onlajn

13. 08. 2021. u 18:56

OVO leto jedno je od najtoplijih poslednjih godina, a ako je suditi po temperaturama, potrajaće još dugo.

И У СЕПТЕМБРУ 30 СТЕПЕНИ: Стиже нови тропски талас и михољско лето у октобру, а каква ће бити зима?

Foto: D.Milovanović

Pored novog tropskog talasa koji nas očekuje za vikend i skoro celu sledeću nedelju, pred nama je i natprosečno topao septembar i miholjsko leto u oktobru.

Ko ne voli vrućine, neka se naoruža strpljenjem. Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella" kaže da je ovo leto najtoplije još od 2017. godine, kada smo poslednji put imali ekstremno visoke temperature. Pretežno suvo i natprosečno toplo vreme zadržaće se, dodaje on, do kraja avgusta.

- U četvrtak nam sledi blago ali kratkotrajno osveženje, kada će temperatura pasti za 7,8 stepeni. Nakon toga je moguć još jedan toplotni talas, a svakako se do kraja avgusta očekuje veoma toplo i pretežno suvo vreme, bez mnogo padavina - navodi Đurić.

On dodaje da je nezahvalno proignozirati vreme na duži rok, ali da se očekuju i natprosečno topli septembar i oktobar.

- Prosek za septembar je oko 25 stepeni, što znači da možemo očekivati dane sa 30 stepeni i kojim stepenom preko. Miholjsko leto u oktobru potrajaće verovatno oko sedam dana - ističe Đurić.

I sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) predviđa više temperature čak i u zimskom decembru. Kako oni navode, očekuje nas nastavak leta u prvoj polovini septembra, zatim miholjsko leto u oktobru i veoma blagi novembar i decembar. Padavina, kao ni tokom leta, neće biti mnogo.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.7 stepeni - navodi se u sezonskoj prognozi RHMZ.

Iako važi pravilo da posle ekstremno toplog leta sledi ekstremno hladna zima, ovoga puta to neće biti slučaj.

- To su samo bapske priče - kratko zaključuje Đurić.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda