UPALJEN CRVENI METEO ALARM, RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Pred nama su 3 tropska dana - u ovim gradovima će danas biti najvrelije

Tanjug

13. 07. 2021. u 07:31

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji od danas do četvrtka biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

УПАЉЕН ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ, РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Пред нама су 3 тропска дана - у овим градовима ће данас бити најврелије

Foto: D.Milovanović

Samo će u četvrtak na severu zemlje biti promenljivo oblačno sa temperaturom od 32 do 34 stepena.

U Beogradu će danas i sutra biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 36 do 38 stepeni.

Foto: Printscreen

Na području zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja i jugoistočne Srbije na snazi je crveni meteo alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

Foto: Printscreen

U ostalim delovima Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme.

Indeks UV zračenja u celoj Srbiji je u kategoroji veoma opasna pojava i označena brojem deset, osim u Sjenici, Prizrenu i Zlatiboru gde je devet, na Paliću je osam.

Foto: Printscreen

Prema prognozi RHMZ, danas će najtoplije biti u Loznici, Kragujevcu, Kraljevu i Nišu sa 38 stepeni.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će u sredu veći deo dana biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni, uveče uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde pljuskovi i grmljavina.

Foto: Printscreen

Od četvrtka se očekuje promenljivo oblačno i svežije sa češćom pojavom pljuskova i grmljavine. Moguće su i vremenske nepogode sa jakim pljuskovima, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Od petka temperatura u granicama proseka od 25 do 29 stepeni.

Vremenska prognoza za narednu nedelju

U prvoj polovini sledeće sedmice u Srbiji će i dalje pod uticajem visinskog ciklona biti promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ponegde i uz nepogode. Maksimalne temperature biće uglavnom ispod 30°C.

Prema kraju druge polovine sledeće sedmice usledila bi postepena stabilizacija vremena, još poonegde sa poslepodnevnim lokalnim pljuskovima a grmljavinom. Ipak, uz sunčano vreme u većini predela, maksimalna temperatura bila bi u porastu, ali bi ona bila uglavnom oko prosečnih vrednosti za sredinu leta i bile bi oko 30-32°C. Dakle, bar do oko 25. jula u Srbiji se ne bi očekivale nove velike vrućine sa temperaturama preko 35°C.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest