NE UZIMAJTE KISELU VODU AKO VAS BOLI ŽELUDAC: Doktor Voja Perišić objasnio kako rasporediti obroke tokom dana (VIDEO)

Novosti online

28. 06. 2021. u 21:00

GASTROENTEROLOG profesor doktor Vojislav Perišić pričao je na TV Prva o ishrani tokom vrućine, i problemima s varenjem ili metabolizmom koje mnogi imaju, kao što su bol u želucu i povišen holesterol.

НЕ УЗИМАЈТЕ КИСЕЛУ ВОДУ АКО ВАС БОЛИ ЖЕЛУДАЦ: Доктор Воја Перишић објаснио како распоредити оброке током дана (ВИДЕО)

Foto: Printskrin TV Prva

Ako nas boli želudac, šta da jedemo i pijemo?

- Bez kisele vode sa mehurićima, ona će napraviti problem - rekao je doktor Vojislav Perišić, pa podelio savete za ishranu.

Profesor, koji je mnoge iznenadio pričom o tome zašto jogurt nije zdrav, kazao je da bi obroke trebalo rasporediti tokom dana i obratiti pažnju na nekoliko namirnica.

- Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća, Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas 'obradovati' kada je svarimo - rekao je on.

Ako imamo povišen holesterol, da li smemo mlečne proizvode - kozje mleko, surutku?

- Kozje mleko je odlično zbog lipida, oko 40 odsto njih su izuzetno dobri za holesterol. Ali zapamtite, od sto odsto holesterola u krvi, 70 odsto pravi jetra. Mi možemo dijetnom modifikacijom da spustimo preostalih 30, ali dalje od toga, teško. Mi moramo uticati lekovima na jetru, lekari uvek kažu, dajte manje masti u ishrani nekoliko meseci, pa da vidimo. Nije mnogo štetna mlečna mast, ako imamo meru - rekao je on.

Kada su izvori proteina i dobrih masti u pitanju, savetuje, kako kaže, "najzdravije meso".

- Smete tri puta po 250 mililitara mleka, jedite i meso povoljnog holesterolskog profila. Nemojte ribu sa Severnog mora, već jagnjetinu, uzmite i kozje meso, pa to je najzdravije. Sjajnu masnoću ima za zdravlje - rekao je doktor Voja Perišić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja