LIČE NA SEZONSKU PREHLADU: Oprez - simptomi indijskog soja mogu da zavaraju

Novosti onlajn

14. 06. 2021. u 19:02

GLAVOBOLjA, bol u grlu i curenje nosa su neki od najčešće prijavljivanih simptoma indijskog soja korona virusa u Velikoj Britaniji, piše Bi-bi-si.

ЛИЧЕ НА СЕЗОНСКУ ПРЕХЛАДУ: Опрез - симптоми индијског соја могу да заварају

Foto arhiva V. N.

Prema istraživanju profesora Tima Spektora, simptomi infekcije tzv. indijskim sojem ili delta varijantom virusa navodno se razlikuju od onih uzrokovanih dosadašnjim varijantama koronavirusa, a sve više obolelih tvrdi da nisu izgubili čulo mirisa i ukusa i da nisu imali povišenu telesnu temperaturu, nego su osećali simptome jače prehlade u smislu curenja iz nosa, bolova u grlu i glavobolje.

To su podaci prikupljeni na osnovu istraživanja na uzorku od više hiljada ispitanika koji su svoje simptome prijavljivali kroz aplikaciju.

"Nemamo dobre vesti"

- Nemamo dobre vesti, beležimo eksponencijalni rast obolelih, posebno na području severozapadne Engleske i Škotske. Većinom se radi o mladima uzrasta od 20 do 29 godina i nešto starijima uzrasta od 40 od 49 godina. Mlađa populacija nije imunizovana ili je vakcinisana samo jednom dozom, čime se, naravno, ne postiže odgovarajući imunitet. Smrtnost je nešto manja nego kod britanskog soja, ali ono što mora da nas brine jeste i dalje tzv. i dugi kovid, dakle Velika Britanija definitivno ima problem - kazao je profesor.

Upravo te nespecifične simptome oboleli ne pripisuju virusu kovid 19, pa nastavljaju s uobičajenim životnim i društvenim navikama, odlaskom na posao i zabave, misleći kako se radi o sezonskoj prehladi.

Profesor apeluje na nužnost dobijanja druge doze vakcine i ostajanju kod kuće već pri pojavi prvih simptoma u smislu glavobolje, grlobolje i curenja iz nosa.

90% trenutnih slučajeva u Velikoj Britaniji navodno je povezano upravo s delta varijantom virusa.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine