OČEKUJEM NOVI TALAS NA JESEN: Ivanuša - "Treba sačekati sa vakcinacijom dece"

Novosti onlajn

10. 06. 2021. u 09:34

DIREKTOR Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša kaže za da nije video ozbiljnu studiju koja je pokazala da je pandemija mogla da se spreči. Navodi da je u Srbija dosta toga bilo odlično urađeno.

ОЧЕКУЈЕМ НОВИ ТАЛАС НА ЈЕСЕН: Ивануша - Треба сачекати са вакцинацијом деце

Foto Tanjug

On je istakao da roditelji treba da znaju da preporuka za vakcinaciju dece neće biti data za vakcine koje nisu potvrđene kliničkim ispitivanjima - rekao je Ivanuša u svom gostovanju na RTS.

- Moj stav je da bi epidemija teško mogla da se spreči s obzirom na to kako živimo u 21. veku - kazao je Ivanuša.

Prema njegovim rečima, na početku neke države nisu uspele da uspostave neki sistem preventivnih mera.

- Jako brzo smo zaboravili nakon prvog ili drugog talasa, da će proći. Neke države nisu uspele u trci za medicinskim materijalom. Mislim da smo dobro relativno dobro prošli, - napominje Ivanuša.

Kaže da trenutno postoje dve situacije - države u kojima je jako dobra situacija, kao u Srbiji, i one gde je loše - Argentina.

- U Evropi su brojke puno niže nego što su bile. U Izralu ima jednog obolelog na 100.000 u poslednjih nedelju dana, u Srbiji je ta brojka 20 - dodaje Ivanuša.

Srbija je, ističe, bila među državama koja je bila jako pogođena kovidom 19 ako pogledamo ukupan broj obolelih na 100.000 ljudi.

- Bila je među državama koje su nabavile respiratore, zaštitna sredstva. Zatim vakcine su krajem prošle godine dolazile i to je doprinelo usporavanje epidemije. Puno toga je bilo odlično odrađeno. Moram da pohvalim zdravstvene radnike - navodi direktor kancelarije SZO u Srbiji.

Nedovoljan broj vakcina za odrasle

Direktor SZO Marijan Ivanuša ističe da za sada nema dovoljno vakcina za odrasle te zbog toga treba sačekati sa vakcinacijom dece.

On navodi da roditelji treba da znaju da preporuka za vakcinaciju dece neće biti data za vakcine koje nisu potvrđene kliničkim ispitivanjima.

- Za sada mislim da se radi samo o 'Fajzeru'. Stav je SZO da se trenutno ne preporučuje vakcinacija dece, a razlog je vrlo jednostavan. Mi znamo da nema u mnogim zemljama vakcina za starije. Zato SZO na globanom nivou želimo da obezbedimo vakcine za prioritetne grupe. Naš cilj je da se do kraja ove godine 30 odsto odraslog stanovništva na svetu vakciniše. Trenutno smo daleko od toga. Deca nisu prioritetna grupa. Ako ima vakcina mogu da se vakcinišu i deca - napominje Ivanuša.

Na pitanje kada će ruska vakcina biti odobrena, Ivanuša npominje kada se završi postupak, ako se završi dugotrajno.

- Proizvođač treba da obezbedi kompletnu dokumentaciju, ispitivanja. U toku je rad na tome. Istovremeno vrše se inspekcije proizvodnih kapaciteta. To ne znači da ruska vakcina nije dobra. Rezultati u medicinskim revijama su bili vrhunski, samo sada treba da prođe administrativnu proceduru - izjavi oje Ivanuša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)