ŠTA KAŽE STRUKA? Hoće li u Srbiji početi vakcinacija dece od 12 do 16 godina?

Novosti onlajn

08. 06. 2021. u 10:05

POSLE američke Uprave za hranu i lekove, zeleno svetlo "Fajzerovoj" vakcini za imunizaciju dece od 12 do 16 godina, dala je i Evropska agencija za lekove.

ШТА КАЖЕ СТРУКА? Хоће ли у Србији почети вакцинација деце од 12 до 16 година?

Foto: G. Š.

Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Olivera Ostojić, kaže da su pedijatri uvek za vakcinaciju.

I u Srbiji se razmatra odluka da se vakcinišu deca od 12 do 16 godina. Kako saznajemo, juče je kompanija "Fajzer" podnela zahtev našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Doktorka Olivera Ostojić kaže  za RTS da su predijatri uvek za imunizaciju dece.

- Vrlo dobro znamo da su u obaveznom kalendaru vakcinacije vakcine protiv bolesti koje su bile sa komplikacijama, negde i smrtonosne, a iskorenjene su i zahvaljujući njima mi imamo zdravu decu - navodi Ostojićeva.

Naglašava da je pedijatrijski stav – vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece.

- Apsolutno smo za to da decu od 16 godina treba vakcinisati, teških kliničkih slika je najviše bilo baš u tom uzrastu, oni se najviše kreću i najdruštveniji su, -dodaje Ostojićeva.

- A i od 12. godine treba razmišljati o toj vakcini, jer i ta deca su ugrožena i prenosioci su infekcije. Videli smo da je vakcina i sigurna i bezbedna i da nema nikakvih komplikacija osim nekih lokalnih reakcija koje su normalne posle svake vakcinacije. Pedijatri su uvek za imunizaciju- poručuje doktorka.

Navela je i da već nedelju dana nemaju pacijente u Dečjoj kovid bolnici u KBC "Dr Dragiša Mišović".

-Nemamo novih prijema, pacijente smo otpustili, pre par dana je izašao poslednji pacijent, beba iz Novog Pazara - kaže Ostojićeva.

Ističe da imaju dobru organizaciju u dve odvojene zgrade, tako da su počeli da zbrinjavaju nekovid pacijente.

-U jednom delu smo otvorili ambulante i tu nam sada najčešće dolaze postkovid pacijenti. Tu ih pregledamo, radimo neke laboratorijske analize, rendgen pluća, spirometriju da vidimo šta se dešavalo sa decom posle kovid infekcije - zaključila je doktorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)