IMAMO JOŠ KOVID POZITIVNIH TRUDNICA: Doktorka Mihajlović - "Potrebno je i dalje poštovati sve mere zaštite"

Novosti onlajn

07. 06. 2021. u 10:04

KLINIKA za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" nije više jedino kovid porodilište u Beogradu i vratili su se u redovni režim rada, što znači da nemaju više crvenu i zelenu kovid zonu.

ИМАМО ЈОШ КОВИД ПОЗИТИВНИХ ТРУДНИЦА: Докторка Михајловић - Потребно је и даље поштовати све мере заштите

Foto: Printscreen/RTS

Načelnica klinike dr Slađana Mihajlović rekla je da je tokom juna bilo dva porođaja kovid pozitivnih trudnica, zbog čega bi one i dalje trebalo da se štite.

Dr Mihajlović je  za RTS navela da se svaka pacijentkinja testira po prijemu u bolnicu.

- Pacijentkinja koja je kovid pozitivna u porođaju prima se u posebnu kovid ambulantu i imamo odvojeni boks za kovid pozitivne trudnice za njihove porođaj -  rekla je Mihajlovićeva.

Kako je navela, u proteklih godinu dana obavljeno je 212 porođaja kovid trudnica koje su imale srednju i težu kliničku sliku, a porodilo se i 1.550 trudnica koje nisu obolele od kovida. Tokom noći se porodilo deset žena.

Govoreći o vakcinaciji, dr Mihajlović je navela da Nacionalno telo za imunizaciju daje preporuku, nakon konsultacije sa ginekolozima, da se sve trudnice nakon prvog trimestra vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom i da mogu da se vakcinišu pacijentkinje koje žele da ostanu u drugom stanju.

Naglasila je da, uprkos boljoj epidemijskoj situaciji, ne treba da popuste mere zaštite.

- Zato što i dalje imamo kovid pozitivne trudnice. Moraju da se čuvaju, moraju da koriste sve mere zaštite, masku i da se čuvaju kontakta sa kovid pozitivnim. Naravno, mi apelujemo na vakcinaciju. Mogu normalno da se ponašaju, da putuju sa tim vakcinalnim kartonom i pi-si-ar testom - kazala je Mihajlovićeva.

Pozvala je sve koji u okruženju imaju trudnicu da se vakcinišu i da poštuju epidemiološke mere.

Mihajlović je rekla da se Klinika za ginekologiju i akušerstvo vratila u normalan rad i da sada sva druga porodilišta imaju posebne bokseve za trudnice koje su obolele od kovida.

Naglasila je da majke koje znaju da su kovid negativne treba normalno da se ponašaju sa svojim bebama, dok bi majke koje su pozitivne trebalo da primenjuju sve propisane mere zaštite.

- Inače, sve bebe su bile kovid negativne od kovid pozitivnih majki, što nam govori o tome da taj transplacentarni prenos verovatno nije moguć, ali neka se i dalje čuvaju -  istakla je Mihajlovićeva.

U ovom trenutku u dečjoj bolnici KBC "Dr Dragiša Mišović", koja je zbrinjavala decu pozitivnu na koronavirus, nema mališana obolelih od kovida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)