Najavljeni izbori u Crnoj Gori neće biti odloženi zbog virusa: Glasanje, ipak, pod koronom

V. KADIĆ

četvrtak, 02. 07. 2020. u 09:13

Најављени избори у Црној Гори неће бити одложени због вируса: Гласање, ипак, под короном

Građani će moći da odluče na glasanje ili ne Foto V. Kadić

Simović: Kampanja uz poštovanje mera. Odluke na temelju stava struke
NEMA razloga za odlaganje izborne kampanje, naravno, uz poštovanje propisanih mera - poručio je Milutin Simović, predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti i na taj način odgovorio da najavljeni parlamentarni izbori 30. avgusta neće biti odloženi zbog virusa korone. - Sve odluke donosimo sa ciljem zaštite zdravlja i života građana, na temelju stavova struke.

Dva meseca pre izbora u Crnoj Gori Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti da održi posebnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o pitanjima u vezi sa njihovim održavanjem u uslovima pandemije virusa korona. Oni su uputili pismo Milutinu Simoviću, predsedniku ovog vladinog tela, obaveštavajući ga da NKT u hitnom roku treba da usvoji pravila i smernice.

NEPOVOLjAN POLITIČKI AMBIJENT U CDT naglašavaju da je politički ambijent za izbore nepovoljniji nego pre četiri godine.
- Direktan uticaj Zakona o slobodi veroispovesti na izbornu reformu, afera "Koverat" i drugi skoriji događaji su dodatno povećali ionako veliko nepoverenje između političkih činilaca. Problemi izbornog procesa dalje ostaju izborna administracija sačinjena od partijskih predstavnika koji tamo zastupaju partijske, a ne javni interes, prostor za zloupotrebu fiktivnih prebivališta, nezakonito finansiranje partija i nekontrolisana zloupotreba javnih resursa - poručuju iz CDT.

- Od ključne važnosti za jedan demokratski izborni proces je da pravila budu unapred poznata svim njegovim akterima. Dve su ključne grupe pitanja na koja NKT što pre mora dati odgovore, kako bi se i izborna administracija i birači, ali i posmatrači izbora blagovremeno informisali i pripremili za primenu zdravstvenih mera u toku izbornog procesa - naveli su iz CDT.

Za njih je posebno važno pitanje - kako omogućiti glasanje obolelima, bilo da su u bolnicama ili na kućnom lečenju. I kako će se omogućiti glasanje onima koji su pod merama zdravstvenog nadzora, u kućnoj samoizolaciji ili u institucionalnim karantinima.

Izvršni direktor ove NVO, Dragan Koprivca, kaže da odgovore na neka od ovih pitanja nije jednostavno dati, budući da je prostor za intervenciju ograničen važećim izbornim zakonodavstvom.

- Druga grupa pitanja odnosi se na glasanje na biračkom mestu, koje mora biti organizovano na način da se zaštiti zdravlje svih učesnika u izbornom procesu - članova izborne administracije, predstavnika izbornih lista, posmatrača i svih birača - kazao je Koprivica. - To je posebno bitno u kontekstu ostvarivanja izbornog prava, jer na dan izbora niko ne sme biti prinuđen da donosi odluku da li će glasati rizikujući svoje zdravlje. O svim ovim pitanjima građani moraju biti na vreme informisani.

Iz NVO smatraju da je neprikosnoveni javni interes da ova pitanja budu rešena što pre. Takođe, važnost navedenih tema po sebi dovoljan je razlog za održavanje ove vrste komunikacije i dijaloga.

- Vremena za gubljenje nema, a uslovi u kojima se odvija kampanja iz dana u dan su sve neizvesniji - pojasnio je Koprivica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije