Beogradske priče: Okruženje Ratničkog doma

Z. NIKOLIĆ

subota, 04. 07. 2020. u 15:32

Београдске приче: Окружење Ратничког дома
Stare kuće koje su "pamtile" turska vremena morale da se povuku pod urbanizacijom iz tridesetih godina
DOM Vojske Srbije, koji danas svi dobro znaju kao jedan od glavnih orijentira u centru grada, napravljen je kao Ratnički dom, u slavu svih onih koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.

Nije zgorega znati da je ova monumentalna građevina napravljena 1931. godine, prema projktima Jovana Jovanovića i Živojina Piperskog. Obojica su bili arhitekte i profesori.

Tadašnja Uprava grada Beograda poklonila je plac, izgradnju su pomogli članovi ondašnje Narodne odbrane, a pozamašnu sumu odvojio je i kralj Aleksandar Karađorđević. Bio je to svojevrstan poklon i spomen herojima, ali i mesto gde će biti očuvana vojna kultura i tradicija, kao i okupljalište mnogih kulturnih pregalaca.

SKADARLIJA TEK nekoliko desetina metara naniže nalazila se Skadarlija, koja i danas okuplja najviše beogradskih turista. Istina, tada je to bilo pravo boemsko okupljalište, bez elegancije koju propovedaju današnji standardi. Bilo je tu kafanica i bircuza koji su bili smešteni u starim, trošnim kućama koje su tek kasnije dobile svoj sadašnji sjaj.

U to vreme ceo grad je bio organizovan kao jedna opština, a ceo Beograd nije bio veći od, recimo, današnje novobeogradske opštine. Na mestu placa koji će biti ustupljen graditeljima prvo je stajao jedan trošni kućerak, koji je morao da ustupi svoje mesto novom zdanju izgrađenom u stilu moderne.

U daljini, iza njega, vidi se kuća koja i danas postoji, a dugo je bila poznata kao mesto gde se donedavno nalazio kultni biskop "Balkan".

Ambijent preko puta dugo su stvarale stare kuće, koje su "pamtile" tursko vreme u gradu. Trošne udžerice od naboja, mešavine blata i pleve koje je držala drvena konstrukcija, uveliko je pregazilo vreme. Došlo je vreme da njihovo mesto zauzmu nove, višespratne, betonske građevine.

Tako nekoliko snimaka čuva sećanje na slike života u Beogradu od pre devet decenija. Postalo je jasno da su neka nova vremena morala da smene stara, pa da su običaji postali drugačiji, kao i način života.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije