Prvi dan normalizacije prestoničkog javnog prevoza: U vozilima po desetak putnika, većina sa maskama i rukavicama

S. B. MILOŠEVIĆ

subota, 09. 05. 2020. u 06:33

Први дан нормализације престоничког јавног превоза: У возилима по десетак путника, већина са маскама и рукавицама

Popunjenost je bila od 20 do 50 odsto foto: P. Milošević

Ulicama juče saobraćalo 1.300 autobusa, tramvaja i trolejbusa, po letnjem redu vožnje
JAVNI gradski prevoz počeo je da saobraća juče ujutru, a u vozilima koja su vozila širom prestonice u proseku je bilo po desetak putnika. Nije bilo gužvi na stajalištima, većina Beograđana nosila je zaštitne maske i rukavice, a u zavisnosti od volje vozača, negde se ulazilo samo na prednja, a negde na sva vrata.

Na ulice grada je, prema rečima Jovice Vasiljevića, sekretara za javni prevoz, izašlo 1.300 vozila, a njihova popunjenost bila je od 20 do 50 odsto, u zavisnosti od linije i doba dana.

- Danima smo se pripremali prema postojećim odlukama Kriznog štaba, ali smo u skladu sa instrukcijama dobijenim u četvrtak pustili prevoz za sve kategorije putnika. Pošto više nema potrebe za selekcijom putnika, nema potrebe ni za redarima. Ipak, ostaje obavezan ulazak na prednja vrata, kako bi se obezbedilo jednosmerno kretanje putnika i izbeglo mimoilaženje kod vrata - rekao je Vasiljević i apelovao na starije sugrađane da se suzdrže od korišćenja prevoza, a na ostale da nose maske i rukavice.

VOZNE ISPRAVE KOMENTARIŠUĆI gužve u poslednja četiri dana ispred poslovnica "Bus plusa", Vasiljević je kazao da su one pokazatelj da mnogo sugrađana koji su u radnom odnosu ne poseduje voznu ispravu, iako imaju potrebu za javnim prevozom. Kako je kazao, sad se i kroz zahteve kompanija za izradu personalizovanih karata pokazalo da se dobar deo putnika vozio bez vozne isprave.

Obaveze da putnike puštaju na prva vrata više su se pridržavali vozači privatnih prevoznika, koji su nosili i maske i rukavice. Vozači na linijama GSP, ne svi, otvarali su sva vrata, pa su putnici ulazili gde im je bilo zgodno. U vozilima su sedali na obeležena mesta, poštujući propisanu udaljenost od drugih.

Ekspres linije juče nisu radile i, po svemu sudeći, počeće od ponedeljka.

O uvođenju noćnog prevoza tek će, kako saznajemo, biti reči, pošto putnika nema mnogo na dnevnim linijama.

Gužve nije bilo ni na prigradskim linijama poput 493, koja ide iz Mladenovca ka prestonici. Na inače krcatom polasku u 7.30, juče je bilo samo šestoro putnika.

- Što ova korona ne potraje, pa da mirne glave vozim uvek, a ne da mi putnici "sede na glavi" - našalio se vozač "Laste" i potvrdio da nije bilo mnogo ljudi ni na polascima od 6.00, kada su inače gužve najveće.

Od juče je počeo da saobraća i BG voz. Devet polazaka bilo je na relaciji Batajnica - Ovča, iz Resnika do Ovče osam polazaka, iz Lazarevca do prestonice tri, a iz Mladenovca dva. Iz JKP "Beogradski metro i voz" kažu da će se red vožnje menjati, pa savetuju putnike da na njihovom sajtu provere red vožnje u ponedeljak.