Završeno prijavljivanje prvaka u škole kojima teritorijalno ne pripadaju: Navala na OŠ Josif Pančić, na Zvezdari tri puta više molbi

B. Borisavljević

utorak, 03. 03. 2020. u 11:15

Завршено пријављивање првака у школе којима територијално не припадају: Навала на ОШ Јосиф Панчић, на Звездари три пута више молби
Najviše zahteva dobile su osmoletke na teritoriji opštine Zemun - 434, Novi Beograd - 357 i Palilula - 323

ŠKOLE na Zvezdari su, u odnosu na prošlu godinu, primile tri puta više molbi za upis u prvi razred đaka "sa strane". Od 58 zainteresovanih lane, brojka je porasla na 152 prijave. I u Novom Beogradu i Zemunu bilo je šezdesetak zahteva više, dok je u Rakovici zableženo mnogo manje zaintersovanih - 99, umesto 165. Rok za podnošenje molbi za upis đaka koji teritorijalno ne pripadaju školi je prošao, a interesovanje je veće nego prošle godine, predat je 2.181 zahtev, dok ih je lane bilo 2.106.


Glavni razlozi upisa đaka prvaka u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju su produženi boravak, rad samo u prepodnevnoj smeni, blizina posla roditelja, učenje određenog stranog jezika. Najviše zahteva dobile su osmoletke na teritoriji opštine Zemun - 434, Novi Beograd - 357 i Palilula - 323.


Sudeći po broju zainteresovanih, najtraženije osmoletke su "Josif Pančić" na Banovom brdu - 100 molbi, "Milan Đ. Milićević" na Voždovcu i "Jovan Ristić" na Paliluli po 82 i "Lazar Savatić" sa 80 zainteresovanih.


- Upisujemo šest odeljenja, tako da nećemo moći svima da izađemo u susret - kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić". - Prednost pri upisu đaka "sa strane" imaće oni čiji sestre i braća već idu u našu školu. Ostali će morati da sačekaju da vidimo da li će ostati slobodnih mesta. Roditeljima odgovara lokacija zbog posla, pa nam dolaze deca sa Julinog brda, Ceraka, iz Žarkova. Imamo svoju kuhinju i najjeftiniji ručak u gradu od 30 dinara.


Takođe, škola ima produženi boravak, svaka učionica u školi opremljena je video-bimovima, interaktivnim tablama, modernim računarima... Đaci postižu dobre rezultate na maloj maturi, tako da je rejting škole na visokom nivou već godinama.

Na Voždovcu je najviše zahteva primila OŠ "Milan Đ. Milićević", koja je i prošle godine bila među četiri najpopularnije.


Pročitajte i: Novi autobusi, manje zagađenja: Gradski sekretarijat za javni prevoz predstavio planove razvoja javnog transporta u narednom periodu


- Naša škola je nova i sređena, sa opremnjenim učionicama i kabinetima i ne liči na one iz socijalizma - kaže Toni Milivojević, direktor škole. - Roditeljima posebno odgovara što se nalazi u bezbednom okruženju. Deca po završetku nastave ne izlaze odmah na ulicu, već do izlaza vode sređene staze sa travnjacima. U planu je da obnovimo rad kuhinje što je dodatna pogodnost za roditelje.


Škole su, u obavezi, da prvo upišu decu koja teritorijalno pripadaju, pa onda ostale. Roditelji će na vreme biti obavešteni da li ima mesta ili će morati da se vrate u matičnu školu.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije