Od subote potpuna obustava saobraćaja: Savski trg biće gotov do leta

Š. Marović - L. Đ. Talevski

27. 02. 2020. u 09:34

Од суботе потпуна обустава саобраћаја: Савски трг биће готов до лета

Građevinski radnici su na terenu i po deset sati / Foto P. Milošević

Dobro napreduju radovi na uređenju prostora oko zgrade bivše železničke stanice. Prema najavi gradskih čelnika, od subote kompletna obustava saobraćaja. Trenutno smo 12 dana ispred zadatih rokova - kažu radnici

RADOVI na uređenju Savskog trga uveliko su u toku. Mnoštvo radnika i mehanizacije radi na sređivanju ovog prostora, čiji završetak je, prema rečima gradskih čelnika, planiran za početak leta. Najveći problem neimarima predstavlja izgradnja crpne stanice koja je važna za kanalizacioni sistem ovog dela prestonice, a zbog koje će rokovi verovatno biti probijeni. Od subote je najavljena kompletna obustava saobraćaja oko bivše Glavne železničke stanice.


Reporteri "Novosti" obišli su juče gradilište u srcu prestonice i naišli na veliki broj radnika.


- Od novembra smo prisutni na ovom gradilištu i zasad sve teče besprekorno. Trenutno smo 12 dana ispred zadatih rokova, što je fantastičan rezultat. Radi se od osam do deset sati dnevno i ovo je jedno od najaktivnijih gradilišta u prestonici - kaže za naš list jedan od neimara.


Trenutno se odvijaju radovi na postavljanju tramvajskih šina, čiji je jedan deo već izmešten sa sredine na obod budućeg trga. Takođe, grupa radnika priprema prostor na kom će se nalaziti spomenik Stefanu Nemanji, visok 23,5 metra. Zbog veličine postamenta potrebno je bilo iskopati temelje duboke nekoliko metara, kako bi spomenik bio čvrsto pričvršen za tlo.


Najveći problem neimarima angažovanim na ovom projektu jeste izgradnja crpne stanice, zbog koje je moguće da će kompletno uređenje Savskog trga kasniti.


- U ovom trenutku radi se značajan deo projekta, a to je izgradnja crpne stanice koja je važna za kanalizacioni sistem celog ovog dela grada. Što se tiče rokova, postoji problem upisanosti instalacija u katastre ovog, ali i drugih delova grada, što je zapravo najčešći razlog za produženje izgradnje. U ovom trenutku plan je da ceo projekat bude završen do leta i iskreno se nadam da će taj rok biti ispoštovan - istakao je gradonačelnik dr Zoran Radojičić, koji je juče obišao gradilište.


Zbog radova je u ovom trenutku obustavljen saobraćaj od Nemanjine ka Karađorđevoj ulici, a od subote neće funkcionisati deo prema Savskoj. Narednih mesec dana biće obustavljen protok vozila u ovom delu grada, a Sekretarijat za saobraćaj će dati detaljniju informaciju o tome na koji način će sugrađani gradskim prevozom moći da stignu do željenih destinacija.

U toku su i završni radovi na fasadi bivše zgrade Železničke stanice. Kako smo saznali, nakon uređenja spoljašnjeg dela objekta, neimari će početi sa sređivanjem njegove unutrašnjosti. Kompletno je zamenjen i krov zgrade, a vrednost dosadašnjih radova je oko tri miliona evra.


Budući trg predstavljaće zelenu oazu sa oko 300 stabala i u centru će se nalaziti spomenik utemeljivaču srpske države Stefanu Nemanju. Saobraćaj će, nakon uređenja, ići po "obodu" trga, uz bolnicu "Sveti Sava" i hotel "Beograd", dok će ostali deo biti pešački.POŠTA KAO IZ 1928. GODINE


PORED zgrade Glavne železničke stanice, u planu je i obnova zgrade pošte u Savskoj, kojoj će posle rekonstrukcije biti vraćen izgled iz 1928. godine. Ta zgrada će imati novu namenu, a prema planu može biti pretvorena u objekat za kulturne sadržaje, kreativnu industriju, hotel ili kancelarijski prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije