Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodiejvić istakao je u emisiji „Dobro jutro” na televiziji Hepi da će Grad Beograd, kao jednu od 43 mere za zdraviji i čistiji Grad, realizovati nabavku 200 novih autobusa na gas.

Nikodijević je istakao da Beograd, kada je u pitanju javni prevoz, uvodi standarde Evropskoj unije.

Prošle godine kupili smo 248 vozila sa Euro 6 motorima i to po najvišim evropskim standardima u toj oblasti. Grad Beograd preduzima niz mera i donosi odluke kojima će uticati na kvalitet života u gradu. Razradili smo ukupno 43 različita projekta sa ciljem da se direktno i indirektno utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha u Beogradu. U skladu sa novim merama i potrebama, umesto ranije planirane nabavke dizel autobusa, rešili smo da realizujemo kupovinu 200 novih autobusa na gas – poručio je Nikodijević.

Ova mera će biti dopunjena odlukom da se u narednih pet godina godišnje kupuje po 80 autobusa na gas, te da se na taj način srednjoročno izvrši zamena voznog parka i svi dizel autobusi u javnom prevozu zamene autobusima na ekološki mnogo prihvatljiviji gas.

Imamo pet autobusa na električni pogon, a kupićemo još pet koji će biti u funkciji na tzv. Eko liniji u centru grada. Malo je velikih gradova koji mogu da izvrše transformaciju javnog prevoza u kratkom roku, pa tako i Pariz planira da to uradi do 2025. godine. Madrid je do 2020. godine u prevoz uložio značajna sredstva, a do 2025. godine planiraju da ulože dodatna sredstava kako bi prešli na gas. To su ogromna ulaganja i potrebno je vreme, a mi ne kasnimo za novim tendencijama velikih gradova – naveo je on i dodao da za to ima sredstava u budžetu.

Predsednik Skupštine grada je podsetio na to da je Grad Beograd u saradnji sa kineskom kompanijom potpisao Ugovor o izgradnji toplodalekovoda od Tenta u Obrenovcu do Novog Beograda, kako bi se topla voda iskoristila u sistemu daljinskog grejanja, a ne da se bespovratno ispušta u Savu. Taj projekat značajno će uštedeti potrebne količine gasa za daljinski sistem grejanja u Beogradu, i na taj način doprineti ukupnoj efikasnosti sistema.

U proteklih pet godina ugasili smo preko 50 kotlarnica javnih korisnika koji su koristili ekološki neprihvatljiva goriva, i prebacili ih na gas – poručio je on i naglasio da se taj program nastavlja istim tempom dok se u potpunosti ne izvrši supstitucija ložišta na mazut i ugalj gasom.

Govoreći o turističkim potencijalima Grada, predsednik Skupštine grada podsetio je na to da je Beograd postao prava sportska destinacija Jugoistočne Evrope jer se u njemu održava niz sportskih događaja od međunarodnog značaja.

Prepoznati smo kao grad sporta i trudimo se da u toj oblasti budemo vodeća prestonica u jugoistočnom delu Evrope. Kvalifikacioni turnir za žene za plasman na Olimpijske igre se upravo održava kod nas, i on je sedam dana nakon izbijanja epidemije virusa u Kini dodeljen Beogradu. To je izraz velikog poverenja sportske javnosti u naš Grad i Srbiju. Pokazali smo se kao odlični organizatori i spremni smo da u kratkom vremenskom roku organizujemo velike sportske događaje – zaključio je Nikodijević.