Zvezdari za legalizaciju stiglo 17 HILjADA zahteva, prva rešenja od marta

S. B. MILOŠEVIĆ

25. 01. 2020. u 14:39

Звездари за легализацију стигло 17 ХИЉАДА захтева, прва решења од марта

Opština Zvezdara

Zbog velikog broja dokumenata, uveden je smenski rad. Ima i predmeta još iz 1995. godine
OTKAD su 1. januara opštine preuzele nadležnost nad legalizacijom objekata površine do 400 metara kvadratnih, Sekretarijat za poslove ozakonjenja objekata je GO Zvezdara vratio na razmatranje 17.000 predmeta! Zbog velikog broja dokumenata, uveden je smenski rad, a prva rešenja o legalizaciji čelnici ove lokalne samouprave trebalo bi da uruče početkom marta.

Zvezdara je jedna od tri gradske opštine, zajedno sa Palilulom i Zemunom, kojima je novim statutom Grada vraćen najveći broj predmeta za legalizaciju. Među njima ima i predmeta još iz 1995. godine.

- Ljudi decenijama čekaju da dobiju rešenja i znamo koliko im je to bitno - priča, za "Novosti", Vladan Jeremić, član veća GO Zvezdara. - Zato smo morali da se organizujemo tako da što efikasnije ove zahteve obradimo. Uveli smo smenski rad, a neke ljude smo angažovali preko omladinske zadruge. Prva faza ovog obimnog posla je prezavođenje. Svi predmeti koji su bili u Sekretarijatu vodili su se pod nekim drugim brojevima. Sada svaki od 17.000 mora ovde u opštini da dobije svoj broj. Druga faza je pravna trijaža predmeta, kojom će se baviti pravnici. Treća faza je tehnička trijaža, da se proveri da neki od tih objekata nisu na javnim površinama ili na trasi neke bitne buduće saobraćajnice.

GRAD RUŠI NELEGALNE OBJEKTI koji ne mogu da se legalizuju, odnosno, oni koji dobiju negativno rešenje, trebalo bi da budu porušeni. Posao rušenja i dalje pripada Gradu. Sva negativna rešenja šalju se Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koji će dalje postupati po svojoj nadležnosti, kažu u Opštini Zvezdara.

Jeremić objašnjava da dok je prezavođenje u toku, građanima ne mogu da daju informacije o njihovim predmetima. Zato apeluju na Zvezdarce da se strpe i da ne dolaze u opštinsku zgradu bar još neko vreme. Opština će štampati i informator, kako bi pojasnila građanima ovu proceduru, a kako kaže, uvešće i telefonsku liniju na kojoj će Zvezdarci moći da dobiju informaciju u vezi sa svim što ih interesuje kada je reč o njihovom predmetu.

- U danu se ponovo zavede oko 400 predmeta. Samo za taj posao potrebno je mesec i po dana. Čim se polovina od 17.000 predmeta ponovo zavede, pravnici će početi sa drugom fazom. U predmetima gde nema problema, gde je sve čisto, rešenja o ozakonjenju bi mogla da budu doneta već 1. marta - tvrdi Jeremić.

Najviše predmeta za legalizaciju je iz Mirijeva i Malog i Velikog Mokrog Luga. Jeremić kaže i da očekuje da će nerešeni imovinskopravni odnosi biti najveći kamen spoticanja u dokumentaciji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gordana

26.01.2020. 00:21

I onda mi koji smo platili gradjevinsku dozvolu(2005 13000e)ispadamo budale. Sada i zgrade od 5-6 spratova legalizujete u hodu, sram vas bilo, ali ovo je i dalje Srbija!