NOVOSTI OTKRIVAJU: Pobednik se ove zime vraća na Kalemegdan

E. B. R.

08. 01. 2020. u 00:02

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Победник се ове зиме враћа на Калемегдан

Tačan datum zavisi od vremenskih prilika,Foto: N.Živanović

Goran Vesić, za "Novosti", otkriva kada će Meštrovićev kip biti ponovo postavljen na Kalemegdanu

STATUA "Pobednik" biće vraćena na postolje na Kalemegdanu za oko mesec dana, odnosno do Sretenja! Ovo je za "Novosti" ekskluzivno otkrio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Po završetku svih radova, a svakako pre Dana državnosti odnosno Sretenja, kada to dozvole vremenske prilike, skulptura Pobednika, biće vraćena na postament - rekao je Vesić. - Posle 91 godine od postavljanja, u periodu od 3. septembra, kada je počela obnova, do danas, izvedeni su najveći i najobuhvatniji radovi na restauraciji ovog spomenika. Završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorski poslovi na stubu i postamentu.

Kako otkriva drugi čovek prestonice, privode se kraju i radovi na samoj skulpturi.

- U ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju odgovarajućom legurom, svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obe noge, trup, desnu ruku i mač. Urađena je konsolidacija unutrašnjih spojeva i zaštita šrafova, budući da je skulptura bila sastavljena iz nekoliko delova povezanih pomoću 132 šrafa - rekao je za "Novosti" Vesić.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, posle više od devet decenija, stanje šrafova bilo je izuzetno loše. Sada su svi zavrtnji očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je dodatno obezbeđen novim varovima.Pročitajte i: Pobednik od glave do pete- U toku su radovi na donjoj, stubnoj flanši, proveri i popravci preostalih manjih nedostataka i oštećenja na skulpturi, kao i radovi na čišćenju površine skulpture i konsolidacija patine. Na postamentu je potrebno uraditi ugradnju dela konstrukcije kojom će biti povezani skulptura i stub - otkrio je zamenik gradonačelnika.

Bronzani Meštrovićev kip, visok 4,25 metara i težak skoro tonu, skinut je sa postolja 10. oktobra, uz pomoć sajli i dizalice. Obnovi su prethodile detaljne višegodišnje pripreme, kada je utvrđeno da je "Pobednik" u katastrofalnom stanju.

RADOVI Obnova kipa u radionici u Smederevu

Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, uz pomoć 3D skeniranja otkrili su da na bisti postoji 30 rupa od gelera, nastalih tokom Drugog svetskog rata. Kip je skinut u poslednji čas, jer je figura sa postoljem bila spojena samo jednom čeličnom sajlom, koja je bila provučena kroz noge statute. "Pobednik" je, prema rečima stručnjaka, bio toliko nestabilan da ne bi izdržao jače nevreme, jer se držao na svega devet zarđalih šrafova. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile, i to toliko da su se mogli lomiti rukom. Posledice urušavanja spomenika bile bi nesagledive, zbog čega mu je bila neophodna hitna i detaljna obnova.

I kada se u februaru vrati na Kalemegdan, zasijaće u svojoj prepoznatljivoj, tirkiznoj boji. Crne nečistoće sa kipa, koje su se godinama taložile usled smoga, čađi i prljavštine, skidane su na poseban način. U smederevskom ateljeu, konzervatori su uz pomoć specijalne metode čišćenja suvim ledom, odnosno ugljen-dioksidom u čvrstom agregatnom stanju na -79 stepeni, skinuli crne kore.

Za obnovu jednog od simbola Beograda, Grad je izdvojio 26 miliona dinara.


DRUŠTVENE MREŽE

SAM čin skidanja "Pobednika" sa postolja, sugrađani su mogli da prate uživo preko društvene mreže "Tviter". Ujedno, napravljen je i nalog sa nazivom "Pobednik", gde konzervatori svakodnevno objavljuju informacije o napretku restauracije, kao i tajne koje spomenik krije.


UMALO BEZ MAČA

POSTOJALA je mogućnost da "Pobednik" ostane bez mača, jer je veza između kipa i oružja potpuno korodirala. Srećom, vešti konzervatori su učvrstili mač i otkrili da je statua u originalnom kalupu imala "zakrpu" na nosu. Ta "fleka" je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Generacijama Beograđanin

08.01.2020. 07:38

Šteta što Kuzmanović nije -bez obzira šta je Meštrović likom "Pobednika" hteo ružno da kaže o Srbima, ispravio baj onaj kukasti nos koji više priliči Arapima nego nama Srbima.Vidi fotograije Srba iz vremena rada na "Pobedniku" -niko nije imao tako rušnu nosurdu kao ovaj Meštrovićev kip. Čini mi se da je on kao Hrvat koji osim uzimanja srpskih para za razne skulpture, nikada nije preboleo pobedu Srba u Velikom ratu, namerno karikiralo lik srpskog ratnika! Dobro da je visoko pa se nos malo vidi!

Meštrović je bio pokršteni Srbin

08.01.2020. 10:26

@Generacijama Beograđanin - ali je bio miljenik "obožavanog" kralja Aleksandra. Tu potražite razloge vaše paranoje...

Раде

08.01.2020. 08:26

Надам се да су све гвоздене делове заменили нерђајућим челиком...

Dušan

08.01.2020. 08:57

Naravno da je sve ovo bilo preko potrebno ali čemu tolika mistifikacija procesa restauracije. Specijalna metoda je najobičnije peskarenje pri čemu se kao agregat koristi suvi led. U pitanju je samo manje prljava, manje invazivna i ekološki prihvatljiva metoda. Pesak kao agregat je svuda izbačen iz upotrebe osim pogađate već gde.

Драган

08.01.2020. 09:20

Јефтино и краткотрајно решење. Скупље али озбиљније и дуготрајније решење било би прављење калупа на основу постојећег споменика и израда новог споменика употребом тог истог калупа.

Драган

08.01.2020. 16:36

@Драган - Мислио сам на реалне трошкове оправке а не на то колико се ко уградио.

nama u Kupinovcu,vrsi poso i polovan!

08.01.2020. 10:34

Ili nama u Resavi,ako ne moze nikako drugacije....Na vrh Huma(narodski Um),postavite Stevin spomenik "Gubitnika",posto stradasmo na Cegru,zajedno sa Vojvodom...Logicno je da kad izgubis boj,nisi "Pobednik"...Znaci "Gubitnik"!Dok bi recimo,ladno,mogli da posadimo,polovnog "Pobednika",na Glavici...Posto i tamo,Kosava,dere,obukli bi mi coveka...Anterija,dugacke gake,caksire,bunda,subara...Korice na mac!Vunene carape!Pocasna straza!Nasi najveci simboli,su dobri domacini!I seoski sereti!Bez spomenika