ZEMUNSKO naselje Altina ima 25.000 stanovnika, među kojima je mnogo nezadovoljnih životom u njemu. Koliko je brzo počelo da se širi, kada su se ovde naselili ljudi koji su devedesetih pobegli iz ratnog vihora, toliko je infrastruktura kaskala. Dve decenije kasnije, još se "kuburi" sa istim problemima - divljom gradnjom, nedostatkom kanalizacije i sadržaja za tamošnje meštane. Među njima ima i onih koji su ovde kupili kvadrate čija cena prelazi 1.000 evra, pa su još nezadovoljniji od komšija koji su individualno gradili ili zidali "na divlje".

Međutim, za razliku od meštana, predstavnici Opštine Zemun kažu da Altina nije zapostavljena, te da je planirano mnogo projekata u bliskoj budućnosti.


PROČITAJTE JOŠ: Pretučen vozač GSP-a: Vratima "uštinuo" kaput putnice, dvojica ga napala

Građani Altine koji žive na uglu Ugrinovačkog i Ratarskog puta, na samom ulazu u naselje, takođe nemaju kompletnu infrastrukturu. Nedostaju im čak i trotoari, mimoilaze se sa automobilima na kolovozu da bi prišli autobuskoj stanici... Smeće se gomila i prave se deponije, a deca nemaju park u kojem bi se igrala. Ovo poslednje posebno je značajno za porodice koje žive u stambenim zgradama, u stanovima gde kvadrat nije bio nimalno jeftin.

- Izlažemo se opasnosti svaki put kad izađemo na ulicu, jer nam nedostaju trotoari, ali nemamo izbora - kaže Jasminka Jotić, koja se mnogo puta obraćala opštinskim institucijama. - Dodatni problem nastaje kad padnu kiša ili sneg, tada su pored puta blato i voda, pa ne možemo da gazimo po kolovozu punom rupa. Na kišnu kanalizaciju čekamo već godinama. Od Opštine Zemun nismo dobili konkretan odgovor kada će početi rešavanje ovog problema.

Asfalt na samom početku Ratarskog puta je u katastrofalnom stanju. Rupe su nekoliko puta "krpljene", ali kompletna prevlaka nije urađena. Naša sagovornica kaže da loš drum ne predstavlja problem bahatim vozačima, koji ovde idu neprilagođenom brzinom.

- Kontejnere prazne, ali iza trafostanice na početku Ratarskog puta je prava deponija. Tu se skupljaju sumnjive osobe i to đubrište niko neće da sredi. Na prvoj banderi u ulici nedostaje sijalica, pa je taj deo duže vreme neosvetljen.

Na autobuskim stajalištima nedostaju nadstrešnice, a u celom naselju nema nijedan park za decu. Na Altini ima mnogo mališana i nekoliko vrtića, ali kada roditelji požele da ih izvedu na igralište, moraju da idu u neki drugi deo Zemuna.

U Opštini Zemun, međutim, tvrde da Altina nije zanemarena. Prema rečima zamenika predsednika Opštine Damira Kovačevića, u ovom delu Zemuna planirana su velika ulaganja u narednom periodu. Početkom godine, u Ulici Justina Popovića počeće izgradnja parka koji će imati sadržaje za sve generacije.

- Planiramo da uradimo mnogo u Altini, ali ne zavisi sve od Opštine - kaže, za "Novosti", Kovačević. - Novo igralište prostiraće se na pola hektara. Na njemu će moći da uživaju i najmlađi, za koje će biti postavljene ljuljaške, klackalice, dok je za odrasle namenjena teretana na otvorenom. Pošto imamo mnogo mališana u Altini, planiramo da u Ulici Pavla Vuisića sagradimo osnovnu školu, u naredne dve ili tri godine.

Kovačević kaže da je krucijalni problem nedostatak nadvožnjaka, koji bi premostio Altinu, Ugrinovačku i Prvomajsku ulicu i tako doprineo smanjenju jutarnjih saobraćajnih gužvi. Kada će biti napravljen nadvožnjak, još nije poznato. Takođe, jedan od najvećih problema u ovom delu opštine je nedostatak kanalizacije, zbog čega i najmanja kiša poplavi ulice i oteža život meštanima.

- Problem bi bio rešen kada bi bila izgrađena kanalizacija po ugledu na onu koja je planirana za levu obalu Dunava, a samu realizaciju tog projekta inicirao je državni vrh. Verujemo da će na isti način rešiti i taj nedostatak na Altini.


PROČITAJTE JOŠ: Kad pas izvede gazdu na sladoled, a kuglu mogu da jedu i dijabetičari: Beograd ima poslastičarnicu i za životinje

KULTURNI CENTAR

POLOVINOM septembra, u Altini je otvoren vrtić "Lazar", gde na prostoru od 1.500 kvadrata boravi oko 200 mališana. U izgradnju je uloženo 120 miliona dinara. Osim ovog obdaništa, u ovom delu Zemuna 2010. godine sagrađen je i vrtić "Milica". Kako saznajemo iz Opštine, kod crkve na Altini planirana je i gradnja kulturno-duhovnog centra.


ASFALTIRAJU ŠIROM OPŠTINE

UKUPNO deset ulica u naselju Vojni put u Altini dobiće novi asfalt. Trenutno se radi kod brojeva 600, 603 i 500, a predsednik Opštine Zemun najavio je da je budžetom za sledeću godinu planirano izdvajanje novca za nasipanje i asfaltiranje ulica.

- Pored ovih radova, završili smo nasipanje ulica u naselju Grmovac, a privodi se kraju i asfaltiranje trotoara u Zemun Polju, Batajnici, Altini, Ugrinovcima i u centralnim delovima opštine.