Pri kraju restauracija srednjovekovne tvrđave u Zemunu: Opet pogled sa Gardoša

G. N.

13. 12. 2019. u 06:50

При крају рестаурација средњовековне тврђаве у Земуну: Опет поглед са Гардоша

Obnova je koštala 34 miliona dinara Foto P. Mitić

Projekat restauracije Zemunske tvrđave realizovan je u dve faze
BEDEMI srednjovekovne tvrđave Gardoš u Zemunu konsolidovani su i restaurirani u onoj meri koliko su postojali pouzdani podaci o njenom izgledu, a i afirmisan je jedan od najlepših vidikovaca u Beogradu. Ovo je saopštio Zavod za zaštitu spomenika kulture, posle obnove koju su finansirali Republika Srbija i Grad Beograd u iznosu od 34 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je u četvrtak tvrđavu.

- Ovo je jedan od projekata koji pokazuje kako se Beograd menja kad radimo zajedno. Istorijski objekti, kao što je ova tvrđava, važni su za razvoj turizma ne samo Beograda već i Republike Srbije - rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad, u okviru programa "Da se radi i gradi po tvom", restaurirao veliko stepenište kojim se dolazi na kulu, i da je u toku postavljanje dekorativne rasvete.

DVE FAZE OBNOVE REKONSTRUKCIJA Gardoša podrazumevala je statičku sanaciju i obnovu obrušene jugoistočne kule i restauraciju lica bedema. Projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave realizovan je u dve faze, autora arhitekata Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Ljiljane Konte i Radeta Mrlješa.

PROČITAJTE JOŠ - Sređeno stepenište: Radovi na zemunskoj kuli Gardoš ulaze u završnu fazu

- Počinjemo izradu projekta restauracije Milenijumske kule, a trenutno Zavod za zaštitu spomenika kulture završava projekat ograde groblja, koje je samo po sebi istorijski spomenik i predstavlja deo ovog zaštićenog jezgra - kaže Vesić.

Prema rečima direktorke Zavoda Olivere Vučković, Gardoš je jedan od prvih spomenika kulture, koji je utvrđen kao takav još 1946. godine.

- Od tada do danas, na Zemunskoj tvrđavi nije urađeno ništa, što dovoljno govori koliko je ovo veliki poduhvat - rekla je Vučković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sini

14.12.2019. 08:16

Sramota sa Kulom i Gardošom! Uništili Istorijski spomenik napravili Zatvor u jednoj kuli koji nikad nije postojao.Rimski Zid na stepenicama ispred Kile Uništili jer im je smetao.U suštini napravili Cirkus od Kule.