OD 1. januara sledeće godine, sva stara dugovanja komunalnim preduzećima, uključujući i "Infostan", koja su se nalazila u fiokama sudova, preseliće se u ruke izvršitelja. To znači da će kao i za novoprispele neizmirene obaveze, neplatišama na vrata kucati izvršitelji. Sugrađani koji imaju neizmirene račune, a koji ne žele dodatne troškove izvršenja, mogu da se do kraja godine prijave za reprogram duga.

Kako objašnjavaju u JKP "Infostan", ova zakonska odredba odnosi se na sve stare predmete, ali kojom će brzinom te postupke rešavati izvršitelji nije njihova nadležnost da bi mogli da kontrolišu.

- Prinudna naplata komunalnih preduzeća je u skladu za Zakonom o izvršenju od 2012. godine prešla iz nadležnosti sudova u nadležnosti javnih izvršitelja - navode u ovom preduzeću. - A ubuduće će se ovo odnositi i na zaostala dugovanja.

Građani, čiji se postupci vode pred sudovima, od Nove godine mogu da očekuju da im iznenada izvršitelji udare zabranu na platu, ili na drugi način uteraju dugove.

- Pokrećemo postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja u roku od godinu dana, kako potraživanja ne bi zastarela. Preduzeće postupke pokreće četiri puta godišnje, posle tri neplaćena računa. Iako nismo u obavezi da upućujemo opomene pred utuženje, ipak šaljemo, dajući im dodatni rok da plate - objašnjavaju u "Infostanu".

Foto N. Skenderija

Beograđani se prijavljuju za reprogram najčešće na 12 mesečnih rata. Dug se umanjuje za 15 odsto ukoliko se plati u celosti.

ISTAKNUTE INFORMACIJE

PODSEĆAMO da svakog meseca na računu objedinjene naplate korisnici imaju uvid o svim dugovanjima, te su na taj način precizno informisani o svojim neizmirenim obavezama. Popust od pet, šest i sedam odsto i dalje dobijaju redovne platiše - navode u JKP "Infostan".