Sva stara dugovanja za komunalije, uključujući i Infostan od 1. januara u rukama izvršitelja: Reprogram spasava neplatiše

M. S.

11. 12. 2019. u 14:04

Сва стара дуговања за комуналије, укључујући и Инфостан од 1. јануара у рукама извршитеља: Репрограм спасава неплатише

Foto M. Labudović

Stari postupci pred sudovima zbog dugovanja "Infostanu" od 1. januara naći će se kod izvršitelja
OD 1. januara sledeće godine, sva stara dugovanja komunalnim preduzećima, uključujući i "Infostan", koja su se nalazila u fiokama sudova, preseliće se u ruke izvršitelja. To znači da će kao i za novoprispele neizmirene obaveze, neplatišama na vrata kucati izvršitelji. Sugrađani koji imaju neizmirene račune, a koji ne žele dodatne troškove izvršenja, mogu da se do kraja godine prijave za reprogram duga.

Kako objašnjavaju u JKP "Infostan", ova zakonska odredba odnosi se na sve stare predmete, ali kojom će brzinom te postupke rešavati izvršitelji nije njihova nadležnost da bi mogli da kontrolišu.

- Prinudna naplata komunalnih preduzeća je u skladu za Zakonom o izvršenju od 2012. godine prešla iz nadležnosti sudova u nadležnosti javnih izvršitelja - navode u ovom preduzeću. - A ubuduće će se ovo odnositi i na zaostala dugovanja.

Građani, čiji se postupci vode pred sudovima, od Nove godine mogu da očekuju da im iznenada izvršitelji udare zabranu na platu, ili na drugi način uteraju dugove.

- Pokrećemo postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja u roku od godinu dana, kako potraživanja ne bi zastarela. Preduzeće postupke pokreće četiri puta godišnje, posle tri neplaćena računa. Iako nismo u obavezi da upućujemo opomene pred utuženje, ipak šaljemo, dajući im dodatni rok da plate - objašnjavaju u "Infostanu".

Foto N. Skenderija

Beograđani se prijavljuju za reprogram najčešće na 12 mesečnih rata. Dug se umanjuje za 15 odsto ukoliko se plati u celosti.

ISTAKNUTE INFORMACIJE

PODSEĆAMO da svakog meseca na računu objedinjene naplate korisnici imaju uvid o svim dugovanjima, te su na taj način precizno informisani o svojim neizmirenim obavezama. Popust od pet, šest i sedam odsto i dalje dobijaju redovne platiše - navode u JKP "Infostan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)