U PRVOJ beogradskoj gimnaziji u sredu neće biti održan prvi čas u obe smene. Zaposleni će održati štrajk upozorenja u znak protesta zbog odluke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, o ukidanju jednog odeljenja društveno jezičkog smera i uvođenje još jednog za učenike sa posebnim sklonostima za računarstvo i informatiku.

Kako se navodi u saopštenju, ovakvom odlukom Ministarstva se ignoriše predlog Nastavničkog veća koji je u decembru usvojen sa većinom glasova da plan upisa bude - pet odeljenja prirodno-matematičkog smera, tri odeljenja društveno-jezičkog i jedno za učenike sa sklonostima za računarstvo i informatiku.


PROČITAJTE JOŠ - Prva beogradska: Više nagrada nego đaka u odeljenju

- Kada smo se izjašnjavali o planu upisa za sledeću školsku godinu, objašnjeno nam je da su prostorni kapaciteti gimnazije popunjeni i da nismo u mogućnosti da ponovo u prvi razred upišemo deset odeljenja - navode profesori. - Glasali smo da se zadrže klasična gimnazijska odeljenja, a ostalo je prostora za jedno specijalizovano računarsko odeljenje. Ovakva odluka je doneta zbog velikog interesovanja za školovanje na društevno-jezičkom smeru. Prošle godine je bilo potrebno najviše poena za ovaj profil, baš u Prvoj gimnaziji.

Upućen je zahtev nadležnom ministarstvu za hitan prijem delegacije gimnazije, kako bi se našlo prihvatljivo rešenje za obe strane.