Još čekaju izlaz ka Vojvode Stepe

S. B. MILOŠEVIĆ

02. 02. 2019. u 19:55

Још чекају излаз ка Војводе Степе

Žitelji voždovačkog naselja moraće još da sačekaju novu ulicu / Foto I. Marinković

Žitelji naselja Stepa ni sedam godina od useljenja nemaju vezu sa glavnom saobraćajnicom. Direkcija: Ove godine planirano pokretanje postupka javne nabavke

PRVI stanari naselja Stepa Stepanović uselili su se u svoje nove stanove još pre sedam godina, ali obećani izlaz iz naselja na Ulicu vojvode Stepe još nisu dobili! Kako stvari stoje, moraće da se strpe i ove godine, jer u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju kažu da je tokom 2019. planirano pokretanje postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji saobraćajne veze naselja Stepa Stepanović i Ulice vojvode Stepe, sa izradom tehničke dokumentacije.

U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu, za "Novosti", i da je u toku postupak odvajanja javnog od ostalog građevinskog zemljišta na delu gde se buduća saobraćajnica uklapa u regulaciju postojeće ulice. Za upis javne svojine Grada Beograda na ovom delu, kako tvrde, nije potrebno sprovoditi postupak eksproprijacije, već će biti izvršena konverzija prava korišćenja u pravo svojine.

Pročitajte još: Novak gradi vrtić u "Stepi"

U međuvremenu, dolazak i izlazak iz naselja veoma su teški žiteljima ovog dela Voždovca.

- Naselje je ogromno i u njemu živi 14.000 mladih, zaposlenih ljudi - kaže Ana T. - Svi oni, svakog jutra, idu na posao i imaju samo jedan izlaz iz celog naselja, onaj na Kružni put. A onda upadnemo u gužvu u Ulici Save Maškovića, u pokušaju da dođemo do Bulevara oslobođenja. Tako je i u popodnevnim satima.

Iz Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović za "Novosti" kažu da su im na poslednjem sastanku, održanom u novembru prošle godine, nadležni rekli da je Urbanistički zavod pripremio svu potrebnu dokumentaciju, ali da je problem kod Direkcije za građevinsko zemljište.


- Direktno je tokom sastanka pozvan direktor Direkcije i data nam je informacija da je pokrenut tender za projektovanje.

Po projektu, saobraćajnica bi trebalo da prođe kroz šest parcela, na kojima nema objekata, a dve se nalaze u vlasništvu JKP "Zelenilo Beograd".

POTREBNO PROŠIRENjE SAVE MAŠKOVIĆA

"NOVOSTI" su nedavno pisale i o potrebi da se proširi Ulica Save Maškovića. Plan postoji, i volja Opštine Voždovac i Direkcije, ali projekat koče procesi restitucije objekata koji se vode pred sudom, kao i rešavanje pitanja nelegalnih objekata koji su tu građeni. Dok se to ne reši, nemoguće je sprovesti eksproprijaciju, i raditi na izgradnji dela magistrale od Borske do petlje Lasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije