Bilbordi i antene pune kasu zgrada

M. STANOJKOVIĆ

28. 05. 2018. u 22:15

Билборди и антене пуне касу зграда

Najviše zarađuju soliteri na najatraktivnijim lokacijama

Pojedine stambene zajednice iznajmljuju reklamni prostor ili krovove mobilnim operaterima i tako dodatno zarađuju za zgradu. Od tog novca najčešće se plaćaju popravke ili plate upravniku

ZA održavanje zgrade ili platu upravniku u višespratnicama na atraktivnim i prometnim lokacijama, stanari uglavnom ne sakupljaju novac. Stambena zajednica neophodnu sumu lako može da zaradi od bilborda i drugih reklamnih materijala koji se ističu na visokim zgradama. Mnogobrojni se odlučuju i da svoje krovove ustupe mobilnim i kablovskim operaterima za antene. Od tog novca, pokriju se mesečni troškovi stambene zajednice, a dobar deo ostane za "štednju" na računu.

Kada oglašivači izaberu zgradu sa koje žele da promovišu svoje usluge ili proizvode, za svetleće bilborde veće od dva kvadratna metra potrebna je dozvola Sekretarijata za saobraćaj, a za ostale obraćaju se opštinama. Nakon izdatog odobrenja, sklapa se ugovor za stambenom zajednicom sa naznačenom sumom, koja će za te potrebe zgrada inkasirati. Osim ovih skupljih vidova zarade, višespratnice mogu da ostvare sitnije prihode od reklamiranja u lifotovima.


PROČITAJTE JOŠ:
Biciklisti blokirali ilegalni motorni saobraćaj na Savskom nasipu u Novom Beogradu

- U našoj zgradi smo postavili ram za odeljcima za oglase - kaže Julijana S. sa Banjice. - S obzirom na to da je lift veoma prometno mesto, pa svako dok putuje do svog sprata zadrži pogled na reklami. Od toga se nakupi dovoljno za neke stinije popravke u zgradi.

Iako se dosta polemike povede među stanarima kada se odlučuju da antene nastane iznad njihovih stanova, kada shvate da će imati koristi od toga, većina popusti. U zavisnosti od broja odašiljača, zarada raste.

- U našoj zgradi sve potrebe se finansiraju iz naplate za izdavanje prostora za antene - objašanjava Marin Ponorac, upravnik zgrade u Ulici Krađorđev trg 9 u Zemunu. - Od toga mesečno zaradimo oko 1.500 evra. Od toga se izdvaja za platu upravnika, za tekuće i investiciono održavanje, kao i za čišćenje zgrade.


PROČITAJTE JOŠ:
SPASAVANjE NA KOSMAJU: Beograđaninu tri sata život visio o koncu

KIRIJA OD IZDAVANjA LOKALA

UKOLIKO u prizemlju zgrada poseduje lokale, stambena zajednica može da prihoduje i od izdavanja. Ukoliko zgrada ima više objekta za rentiranje, od mesečne kirije stanari održavaju zgradu u potpunosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Misko

29.05.2018. 02:19

Ako ćemo iskreno, sve reklame sa zgrada bi trebalo skinuti. Zatim, sve oznake bar 3 metra levo i desno od kolovoza. Skloniti trafike, panele, sve što svetli i ometa pažnju vozača ili pešaka na bilo koji način. Kad gradovi budu tako izgledali, moći ćemo da kažemo da smo konačno prešli u 4. razred osnovne.

miki

29.05.2018. 08:59

pa zato beograd i liči na vijetnam ili pakistan! svi se smeju! a posebna je priča o monopolistima koji drže pola bilborda i njima lova ide!