Čarolija u jednoj sekundi

N. S.

23. 04. 2018. u 13:15

Monografija i izložba foto-reportera "Novosti" Darka Dozeta u muzeju Vojvodine. Ugledni autor proslaviće dvadeset godina profesionalnog rada

Чаролија у једној секунди

Majstor Darko Dozet

OD Kosova i Metohije, pa do nepreglednih tajgi i predela Rusije, od blatnih atara sela u okolini Novog Sada, pa do najvećih sportskih borilišta, stizao je Darko Dozet (1976), foto- -reporter "Večernjih novosti", i foto-aparatom sa kojim druguje već četvrt veka, ostavio neizbrisiv trag.

Ovaj vredan jubilej, 25 godina fotografskog, i 20 godina profesionalnog, fotoreporterskog rada, Dozet će obeležiti u utorak, predstavljanjem foto-monografije "20 godina u jednoj sekundi". Promociju, koja će biti održana u 19.00 u Muzeju Vojvodine u Dunavskoj 35, pratiće i retrospektivna izložba, na kojoj će biti prikazana 72 najbolja Dozetova rada.

- Ideja o tome da dve decenije profesionalnog rada prikažem u knjizi, rodila se pre nekoliko godina, a poslednjih godinu dana sam posvetio intenzivnom radu, prikupljanju najboljih fotografija, obradi, priređivanju - kaže Dozet. - Sada, posle ovog posla koji je bio lep, ali i naporan, jer je trebalo pregledati hiljade snimaka, digitalnih, i onih iz analogne ere fotoreporterskog zanata, imamo knjigu na kojoj je, na 288 strana, predstavljeno više od 250 fotografija. Uz to, nekako mi je logično bilo da pripremim i izložbu, u kojoj je ono najbolje iz knjige...


Kada govori o svom radu, Dozet voli da kaže kako je fotografija čarolija, uspomena i dokument, a da se iza foto-aparata može sakriti ili ga potegnuti kao moćno oružje.

Fotografija Darka Dozeta "Festival Egzit"


A o knjizi uz Dozeta će govoriti i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Milorad Vučelić. Goste će pozdraviti Drago NJegovan, direktor Muzeja Vojvodine, a izložbu će otvoriti Manojlo Manjo Vukotić.

Fotografija Darka Dozeta "Zlatne ruke"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije