MAJSTORI OSTAVLjAJU KRŠ ZA SOBOM: Obavezni i popravka i uređenje

M. STANOJKOVIĆ

subota, 09. 12. 2017. u 22:02

МАЈСТОРИ ОСТАВЉАЈУ КРШ ЗА СОБОМ: Обавезни и поправка и уређење

Foto P. Milošević

Nakon sanacije kvara u zgradi, majstori gradskih preduzeća često za sobom ostave krš. Po zakonu, posle radova, sve mora da se vrati u prvobitno stanje

SANACIJA kvara u stambenoj zgradi, koji remeti funkcionisanje čitave višespratnice najčešće se obije o glavu jednom domaćinstvu. Kada majstori završe posao, saniranje štete prouzrokovane popravkom u većini slučajeva ostane na vlasniku stana iako bi radnici trebalo da sve vrate u prvobitno stanje.

Ukoliko zgrada ostane bez grejanja ili cure instalacije, uzrok kvara najčešće se locira u nekom od stanova. Tada na scenu stupaju radnici nadležnog preduzeća. Nedavni slučaj u Ulici Lazarevački drum na Čukaričkoj padini, kada su radnici "Beoelektrana" nakon intervencije ostavili havarisan stan, a osiguravajućem društvu sa kojim preduzeće ima sklopljen ugovor ostalo da refundira troškove, pokazuje da sanacijom štete opet moraju da se bave stanari. I kad se procedure poštuju, postupak se oduži.

- Nama je osiguravajuće društvo uplatilo novac, ali smo mi morali da tražimo ponudu koja bi se uklopila u iznos procene - kaže Ljiljana Stojanović iz Lazarevačkog druma. - Sada kada smo našli firmu koja će to da odradi, opet moramo da se bavimo majstorima.

Prema rečima "Beoelektrana" za sitnije radove na sanaciji štete prouzrokovane popravkom, imaju ekipe koje obavljaju građevinske radove. Ipak, iako tačan rok za otklanjanje štete ne postoji, ne bi trebalo da prođe više od mesec i po.

- Ukoliko je reč o manjem obimu radova, radnici preduzeća intervenišu i sve vraćaju u prvobitno stanje u najkraćem roku. U drugom slučaju, obaveštavamo osiguravajuće društvo čiji procenitelj blagovremeno izlazi na teren. Prosečan rok od izlaska na teren procenitelja do isplate novca je oko 45 dana. Ipak, rok zavisi od oštećenog u smislu koliko mu je vremena potrebno da kompletira dokumentaciju za odštetni zahtev.

Radnici su nedavno oštetili stan na ČukariciFoto Anđela Stevanović Živković

Iz JKP "Gradsko stambeno" navode da oni prilikom popravki moraju da načine privremenu štetu, ali da po završetku, sve vraćaju u pređašnje stanje.

- Moramo nekad da iskopamo otvore na podu, radimo intervenciju u zidu - kažu iz ovog preduzeća. - Kada je to moguće, finalizacija se izvodi odmah po završetku radova, a kad je zbog nivoa kvaliteta radova potrebno sačekati određeni period, na primer da se osuši zid, stegne malter, svakako odložimo zbog što boljeg krajnjeg učinka.

ULAZAK SAMO UZ DOZVOLU

KADA je za obavljanje određene intervencije potrebno da se uđe u određeni stan, majstori moraju da dobiju saglasnost vlasnika. Zakon ne propisuje rok u kome vlasnik treba da obezbedi pristup, jer hitnost zavisi od vrste kvara i stepena ugroženosti okoline.

Ukoliko vlasnik ne da dozvolu da se pristupi radovima, nadležno preduzeće se obraća inspekciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)