STANARI voždovačkog naselja Stepa Stepanović neprijatno su iznenađeni novim izdatkom svega nekoliko dana pred početak grejne sezone! Da bi mogli da se greju, najpre moraju da zamene dotrajale baterije na toplotnim uređajima, zahvaljujući kojima toplotnu energiju plaćaju po utrošku. Za taj posao, firma "Rareks" traži im čak 13.000 dinara po stanu!

Kako kaže jedan od žitelja naselja, plaćanje grejanja po potrošnji dovelo je do značajne uštede u kućnom budžetu. Uslugu očitavanja potrošnje, firmi "Rareks" plaćali su oko 6.000 dinara godišnje, što nije velika cifra u poređenju sa cenom grejanja preko "Beogradskih elektrana". Međutim, zamena baterija na kalorimetrima ostavila ih je u čudu.


PROČITAJTE JOŠ:
„Elektrane”: Reklamacije samo ako curi

- Baterijama je istekao rok trajanja i sada svaki stan treba da plati 13.000 dinara da bi se one promenile - priča nam Voždovčanin D. S. - Mislimo da je to preskupo imajući u vidu da u našem naselju ima oko 5.500 stanova.

Kako objašnjavaju iz firme "Rareks", sa kojima su neke skupštine stanara Stepe sklopile ugovor o očitavanju, preraspodelom toplotne energije i održavanjem toplotnih instalacija, 15 evra za zamenu baterije po uređaju je standardna cena.

- Kalorimetri imaju rok trajanja pet godina - kaže direktor "Rareksa" Ranko Relić. - Kada radimo obnovu, onda menjamo i baterije.

Deo stanara pomenutog naselja ugovor je sklopio sa danskom kompanijom "Brunata". Ova firma daje garanciju od čak 10 godina za toplotne uređaje. Kako kažu, nisu imali do sada reklamaciju za baterije na kalorimetrima, ali okvirno, njihova zamena bi koštala oko pet evra.

- Usluga očitavanja utrošene toplotne energije u grejnoj sezoni košta četiri evra bez PDV. Ovaj način grejanja postao je aktuelan od 2010. godine i, nažalost, još nije doživeo zamah. Ipak, iskustvo pokazuje da je ušteda oko 30 odsto u odnosu na godišnje plaćanje grejanja preko "Beoelektrana" - ističe pogodnosti Miodrag Palibrk iz "Brunate".

Građevinska direkcija Srbije je u prve dve godine od završetka izgradnje stambenih objekata u naselju Stepa Stepanović obezbedila besplatno očitavanje i preraspodelu utrošene toplotne energije. U toku 2014. godine, sve Skupštine stanara obaveštene su da su nakon isteka garantnog perioda u obavezi da organizuju očitavanje i preraspodelu toplotne energije. Tako su stanari sklapali ugovore sa kompanijama "Rareks","Brunata" i "Tehem", jer one ispunjavaju tehničke standarde koje su propisale "Beogradske elektrane".


PROČITAJTE JOŠ:
Beogradske priče: Nastanak prve "domaćičke škole"

KARAKTERISTIČNO ZA NOVOGRADNjU

TOPLOTNE instalacije zahvaljujući kojima se energija plaća po utrošku, karakteristične su za novoizgrađene stambene objekte. Prava je retkost da se postojeće zgrade prebacuju na daljinski sistem.

- Skupštine stanara u jednoj zgradi u Ulici Strahinjića Bana, i jedna u Žarkovu, jednoglasno su se usaglasile da im se ovakav sistem grejanja uvede u stanove - kaže nam Miodrag Palibrk iz firme "Brunata".