Kabineti u blizini Botaničke bašte?

B. Borisavljević

03. 12. 2016. u 23:59

Кабинети у близини Ботаничке баште?

Zidine stare 22 godine još u zelenoj gradskoj oazi

Biološki fakultet će, konačno, posle pola veka, dobiti svoju zgradu, ali se odustalo od započete izgradnje

POSLE više od pola veka Biološki fakultet trebalo bi da dobije svoju zgradu. Kako nezvanično saznajemo, nova adresa biće objekat u blizini Botaničke bašte, koji će biti rekonstruisan i preuređen za potrebe fakulteta. Tako će oko 2.500 akademaca konačno dobiti normalne uslove za rad, amfiteatre i učionice, a ne da, kao do sada, imaju nastavu na četiri lokacije, a vežbe u iznajmljenim laboratorijama na drugim fakultetima.

Iako je prvobitna ideja bila da se izgradi nova zgrada Biološkog fakulteta u sklopu infrastrukturnih projekata koje bi finansirala Evropska investiciona banka, od toga se odustalo. Kako u prestonici ima mnogo zgrada koje se ne koriste, kalkulacija je pokazala da je jeftinije da se uloži u rekonstrukciju nekog objekta za potrebe fakulteta, nego da se gradi nova zgrada.

Izabrana je lokacija koja odgovara studentima biologije, ali i akademcima sa fakulteta prirodno-matematičke grupacije, koji bi imali vežbe u kabinetima koji budu napravljeni. Ukoliko procedura sa javnim tenderom i sređivanjem bude tekla po planu, moguće je da se akadmeci već početkom sledeće školske godine usele u svoje učionice i kabinete.

Priča o izgradnji Biološkog fakulteta datira još iz 1994.godine, kada je počelo zidanje objekta za te namene u Botaničkoj bašti. Međutim, iste godine je i stala. Ovaj "Skadar na Bojani", koji ruži "zelenu beogradsku oazu", nakon 22 godine od stavljanja poslednje cigle potpuno je propao i zarastao u korov, pa je rušenje jedino rešenje. Tadašnja vlast uložila je u ovu građevinu oko milion evra, koji su praktično bačeni u vodu. Inače, objekat nema dozvolu, pa fakultet 2003. godine umalo nije platio kaznu zbog nelegalne gradnje.

LOŠI USLOVI

STUDENTI Biološkog fakulteta nastavu imaju na Filološkom i Fizičkom fakultetu, PMF i u Botaničkoj bašti. Raspored časova se pravi tako da akademci mogu da stignu sa jedne lokacije na drugu. Prostor koji imaju je mali, pa se, tako, u učionicama, umesto po 30 studenata, nađe i po njih 90, a predavanja i ispiti se drže subotom i nedeljom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)