Kabineti u blizini Botaničke bašte?

B. Borisavljević

03. 12. 2016. u 23:59

Biološki fakultet će, konačno, posle pola veka, dobiti svoju zgradu, ali se odustalo od započete izgradnje

Кабинети у близини Ботаничке баште?

Zidine stare 22 godine još u zelenoj gradskoj oazi

POSLE više od pola veka Biološki fakultet trebalo bi da dobije svoju zgradu. Kako nezvanično saznajemo, nova adresa biće objekat u blizini Botaničke bašte, koji će biti rekonstruisan i preuređen za potrebe fakulteta. Tako će oko 2.500 akademaca konačno dobiti normalne uslove za rad, amfiteatre i učionice, a ne da, kao do sada, imaju nastavu na četiri lokacije, a vežbe u iznajmljenim laboratorijama na drugim fakultetima.

Iako je prvobitna ideja bila da se izgradi nova zgrada Biološkog fakulteta u sklopu infrastrukturnih projekata koje bi finansirala Evropska investiciona banka, od toga se odustalo. Kako u prestonici ima mnogo zgrada koje se ne koriste, kalkulacija je pokazala da je jeftinije da se uloži u rekonstrukciju nekog objekta za potrebe fakulteta, nego da se gradi nova zgrada.

Izabrana je lokacija koja odgovara studentima biologije, ali i akademcima sa fakulteta prirodno-matematičke grupacije, koji bi imali vežbe u kabinetima koji budu napravljeni. Ukoliko procedura sa javnim tenderom i sređivanjem bude tekla po planu, moguće je da se akadmeci već početkom sledeće školske godine usele u svoje učionice i kabinete.

Priča o izgradnji Biološkog fakulteta datira još iz 1994.godine, kada je počelo zidanje objekta za te namene u Botaničkoj bašti. Međutim, iste godine je i stala. Ovaj "Skadar na Bojani", koji ruži "zelenu beogradsku oazu", nakon 22 godine od stavljanja poslednje cigle potpuno je propao i zarastao u korov, pa je rušenje jedino rešenje. Tadašnja vlast uložila je u ovu građevinu oko milion evra, koji su praktično bačeni u vodu. Inače, objekat nema dozvolu, pa fakultet 2003. godine umalo nije platio kaznu zbog nelegalne gradnje.

LOŠI USLOVI

STUDENTI Biološkog fakulteta nastavu imaju na Filološkom i Fizičkom fakultetu, PMF i u Botaničkoj bašti. Raspored časova se pravi tako da akademci mogu da stignu sa jedne lokacije na drugu. Prostor koji imaju je mali, pa se, tako, u učionicama, umesto po 30 studenata, nađe i po njih 90, a predavanja i ispiti se drže subotom i nedeljom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)