NOVOGODIŠNJI SPEKTAKL JE PRED NAMA: Ko osvaja preko 100 000 evra?

TIP redakcija

29. 12. 2022. u 09:22 >> 09:22

TRADICIONALNA novogodišnja turneja „Četiri skakaonice“ na programu je od 29. decembra

НОВОГОДИШЊИ СПЕКТАКЛ ЈЕ ПРЕД НАМА: Ко осваја преко 100 000 евра?

FOTO: EPA

Deset dana kada su ski-skakači u centru pažnje - prestiž je osvojiti trofej „orla“. Novogodišnja tradicionalna 71. turneja „Četiri skakaonice“ počinje kvalifikacijama 28. decembra, sa vrha Obersdorfa, a sve se završava 6. januara 2023. u Bišofshofenu na dnu kada će se svoditi računi.

Prvi deo je rezervisan za Nemačku, jer je druga stanica tokom prvog dana nove godine održava u Garmiš-Partenkirhenu. Potom se karavan seli u Austriju, a 4. januara na rasporedu je nadmetanje u Inzbruku.

Ovogodišnji favorit jasno se oslikava. Najbolji skakač u dosadašnjem delu sezone je odlični Poljak David Kubacki, on je trenutni lider u svetskom kupu i bukmejkeri mu daju najveće šanse za osvajanje novogodišnje turneje po drugi put. Od šest takmičenja četiri puta je trijumfovao, dok je dva puta bio na drugoj poziciji. S obzirom na formu, možda bi mogao da napadne i „grend slem“, odnosno trijumf na svakoj pojedinačnoj skakaonici, poduhvat kojim mogu da se podiče tek tri ski-skakača (Hanevald, Štoh i Kobajaši).

Drugi favorit je Anže Lanišek koji je prvi izazivač i to ne bez razloga, sa kvotom pet. Slovenac je upisao tri pobede, uz dva druga mesta i jedno treće. Krug najvećih favorita zatvaraju Halvor Egner Granerud i Štefan Kraft. Podelili su pobedu na nadmetanju u Finskoj, često su se nalazili na pobedničkim postoljima.

Prošlogodinji šampion Roju Kobajaši ne nalazi se u naročitoj formi ove sezone. Dovoljno je reći da trostruki pobednik turneje ni na jednom takmičenju nije uspeo da bude na pobedničkom postolju. Iz prikrajka bi mogli da zablistaju eventualno Pjotr Žila ili Karl Gajger, koji su već uspevali da budu među trojicom u dosadašnjem delu sezone.

Ipak, da bi ski-skakači uspeli da ostvare san i ukupnu pobedu ne smeju sebi da dozvole trenutak slabosti. Format je nemilosrdan i dobro poznat. Svakoj glavnoj seriji prethode kvalifikacije, iz kojih dalje prolazi 50 skakača i formira se 25 parova. U glavnom takmičenju pobednici duela prolaze u drugu seriju, i kao i petorica po najboljoj ostvarenoj daljini, takozvani „laki-luzeri“.

RASPORED

29.12. Obersdorf (Nemačka)

1 . 1. Garmiš-Partenkirhen (Nemačka)

4. 1. Inzbruk (Austrija)

6. 1. Bišoshofen (Austrija)

KVOTE POBEDNIK

Kubacki (Poljska) 1,90

Lanšek (Slovenija) 4

Granerud (Norveška) 6

Kraft (Austrija) 8

Žila (Poljska) 20

Fenter (Austrija) 20

Gajger (Nemačka) 25

Kobajaši (Japan) 35

Lidvik (Norveška) 35

Štoh (Poljska) 50

NAŠ TIP: Granerud (Norveška) 6

POBEDNICI

2012. Šlirencauer

2013. Šlirencauer

2014. Diethart

2015. Kraft

2016. Prevc

2017. Štoh

2018. Štoh

2019. Kobajaši

2020. Kubacki

2021. Štoh

2022. Kobajaši

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri