STOTI DERBI RURA: Šalke u dobroj formi dočekuje Dortmund kome je Čelsi prekinuo bajkoviti niz

O. M.

11. 03. 2023. u 15:10 >> 15:10

PIŠE se istorija ove subote u Gelzenkirhenu, pošto će na ''Veltins areni'' biti odigran stoti Rurski derbi. Šalke 04 i Borusija Dortmund sastaju se u okviru 24. runde nemačke Bundeslige.

СТОТИ ДЕРБИ РУРА: Шалке у доброј форми дочекује Дортмунд коме је Челси прекинуо бајковити низ

Foto: Profimedia

Na dosadašnjih 99 susreta nešto uspešniji su "crno-žuti" iz Dortmunda koji imaju 37 pobeda. Šalke je slavio 32 puta, a 30 puta su veliki rivali podelili bodove.

Razlika je nastala poslednjih godina, pošto je Šalke poslednju pobedu ostvario u aprilu 2018, a od tada jedan meč završen je nerešenim ishodom, a četiri puta pobeđivala je Borusija. Domaćin u poslednjih pet mečeva nije postigao ni gol, a primio je 12.

Gosti iz Dortmunda su veliki favoriti da nastave seriju. Oni su trenutno drugi na tabeli Bundeslige sa istim brojem bodova koliko ima lider Bajern, dok je poslednji Šalke u grčevitoj borbi za opstanak sa 19 poena, isto bodova ima i pretposlednjeplasirani Hofenhajm, ali i prvi iznad crte, Štutgart.

Forma Šalkea je u usponu. Rudari su osvojili više bodova u šest utakmica od početka 2023. nego na prethodnih 17 - 10:9. Posle dva startna poraza usledila su četiri uzastopna remija bez golova, a onda i dve pobede. Tako je gotovo prežaljeni Šalke, za nešto više od mesec dana od već viđenog povratka u Cvajtu, u kojoj je proveo prošlu sezonu, stigao nadomak luke spasa.

Dortmund je proteklog utorka doživeo prvi poraz još od novembra prošle godine. Niz od deset pobeda u svim takmičenjima prekinuo je Čelsi u revanšu osmine finala Lige šampiona (0:2, pobeda od 1:0 u prvom meču). 

Trener Edin Terzić  dao je igračima slobodan dan posle razočaravajuće eliminacije iz najjačeg klupskog takmičenja sveta kako bi hladne glave ušli u derbi, jer sada je Bundesliga prioritet, a Borusija ima najbolju priliku u poslednjih 11 godina da "salataru" vrati na Vestfalen. Osam prvenstvenih pobeda, koliko sada imaju, nisu vezali još od šampionske 2012. godine.

Borusija je ovog proleća najuspešniji tim u Bundesligi i jedini neporažen tim nemačkog šampionata u 2023. godini. Na poslednja tri gostovanja nisu primili ni gol i ako protiv Šalkea nastave u tom ritmu izjednačiće najduži niz u svojoj istoriji.

Dortmund je jesenas slavio golom Mukoka, a u poslednjem susretu na ''Veltins areni'' bilo je 0:4, pre dve godine kada su dres "žuto-crnih" još uvek nosili Erling Holand i Džejdon Sančo.

NAŠ PREDLOG: 2 (kvota 1,72) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)