OSASUNA ZA ISTORIJU: Klub iz Pamplone protiv Atletik Bilbaa juri prvo finale Kupa kralja

O. M.

01. 03. 2023. u 15:20 >> 15:20

OSASUNA se nalazi na samo dve utakmice od istorijskog prvog finala španskog Kupa kralja. Ali na tom putu im stoji jedan od najtrofejnijih klubova u ovom takmičenju, Atletik Bilbao, čiji navijači 39 godina čekaju na 24. trofej.

ОСАСУНА ЗА ИСТОРИЈУ: Клуб из Памплоне против Атлетик Билбаа јури прво финале Купа краља

Foto: Profimedia

Ili 25, ako se računa Kup krunisanja iz 1902, preteča Kupa kralja, koji je osvojila Biskaja. Biskaja je bio klub sastavljen od igrača Atletika i FK Bilbao koji se kasnije fuzionisao sa Atletikom tako da se ovaj trofej nalazi u vitrinama kluba sa San Mamesa i Atletik ga broji u svoje osvojene Kupove kralja.

Možda se ne zna kada je Bilbao osvojio prvi Kup kralja, ali je dobro poznato kada je to uradio poslednji put. Bilo je to 1984. godine, kada je na San Mames stigla peta i poslednja dupla kruna. Od tada su lavovi igrali šest finala, ali nikada više nisu osvojili pehar namenjen pobedniku. Prošle godine zaustavljeni su u polufinalu, a prethodna dva puta u finalu.

Osasuna nije imala nimalo lak put do polufinala. U četvrtfinalu su eliminisali Sevilju posle produžetaka (2:1), u šesnaestini finala Himnastik na isti način i istim rezultatom, a u međuvremenu Betis sa 3:2, takođe posle produžetaka. U prva dva kola su eliminisali niželigaše Arnedo i Fuentes sa 3:1, odnosno 4:1. 

Dakle, tri pobede na produžetke i dva relativno laka prolaza protiv četvrtoligaša i šestoligaša, ali i od njih su, kao i u kasnijim rundama, primali golove. Računajući i prethodno izdanje Kupa, Osasuna je primila bar po jedan gol na sedam poslednjih mečeva u ovom takmičenju.

Bilbao je imao daleko manje turbulentan put. U prva dva kola nije bio efikasan kao Osasuna, ali nije dozvolio četvrtoligašima Alziri i Sestao riveru da mu zatresu mrežu. U šesnaestini finala deklasirao je još jednog četvrtoligaša Eldenze, sa 6:1, u osmini finala prvi put kao domaćin eliminisao je Espanjol (1:0), a u četvrtfinalu se osvetio Valensiji (3:1) za prošlogodišnju eliminaciju.

Ne računajući pobedu na produžetke protiv Sevilje, Osasuna je poslednji trujumf u Pamploni zabeležila sredinom januara protiv Majorke, ali treba istaći da su im od tada protivnici bili ozbiljne ekipe, Real i Atletiko Madrid. 

Pobedio ih je i Bilbao u poslednjoj poseti Pamploni, u martu prošle godine, a međusobni skor u poslednjih 10 utakmica je na strani "lavova": 4-3-3. Posle ovog kup-dvomeča njihov sledeći okršaj biće u maju kada će možda odlučivati o plasmanu u evrokupove. Trenutno su na jedan (Osasuna), odnosno dva boda (Bilbao) od Rajo Valjekana koji drži šesto mesto, ono koje vodi u Ligu konferencija. Ali pobednik ovog dvomeča možda neće morati da brine o tome, jer će biti nadomak plasmana u Ligu Evrope.

Drugi polufinalni par Kupa kralja je Barselona - Real Madrid. 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 2,18)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu - rat koji je u toku je doveo da se zbivanja iz tih država prate iz minuta u minut, uživo, a na svakih pet minuta pojavi se nova informacija koja izazove veliku pažnju. Sport je neodvojiv deo života, pa i tokom ratnih zbivanja, a upravo je jedna sportska vest rastužila ovog ponedeljka Ukrajince.

29. 04. 2024. u 14:24

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave