Srbija protiv Slovenije - Breme nasleđa i ofanziva "Orlova"

Novosti online

05. 06. 2022. u 10:34 >> 11:04

POZNAVAJUĆI filozofiju igre naše reprezentacije pod vođstvom popularnog "Piksija", "orlovi" će igrati napadački.

Србија против Словеније - Бреме наслеђа и офанзива Орлова

Foto: N. Skenderija

Ako govorimo o prošlosti, za Sloveniju nas vežu loša sećanja, bilo da je u pitanju onaj remi od 3:3 početkom veka (Srbija je tada bila pod firmom Jugoslavije sa Crnogorcima), bilo poraz u Mariboru uz promašeni penal Nemanje Vidića koji nas je koštao baraža za EP pre deceniju.

Ni u Beogradu nismo uspeli da pobedimo Sloveniju, pa svakako da večeras nad Draganom Stojkovićem (igrao je na EP pre 22 godine u čuvenom remiju), pogotovo zbog poraza na startu od Norvežana stoji breme loše tradicije.

Slovenci su na papiru prosečna ekipa, da ne upotrebimo neku težu reč, tim koji nema kontinuitet dobrih partija već dugi niz godina, ali i selekcija koja nekako nađe dovoljno snage da podigne nivo igre protiv jačih balkanskih timova.

Nije se opekla samo Srbija, recimo da su Hrvati svakako najuspešnija fudbalska nacija sa prostora nekadašnje SFRJ nekoliko puta zaustavljeni, mada su uglavnom pobeđivali komšije. Ipak, "Zmajevi" su recimo tukli Hrvate u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru, u martu ove godine, prijateljski meč u Kataru je završen 1:1, Slovenci su zaustavljali "Vatrene" u kvalifikacijama za Mundijal 1998. i EP 2004. i to oba puta u gostima.

FOTO: EPA

Ima razloga, Slovenija mnogo bolje izgleda kada se brani, godinama su selektori defanzivom izvlačili najbolje od ovog tima, dva puta Katanec, na klupi je bio i Prašnikar, dva puta Kek (sadašnji selektor), a tim je uz loš skor pre desetak godina predvodio i nekadašnji trener Zvezde, Slaviša Stojanović.

Iako su "Fantje" u poslednjih nekoliko mečeva, recimo protiv Slovaka i Kiprana nalazili put do mreže, utakmica sa Švedskom je pokazala da su autsajder u našoj grupi Lige Nacija.

Ako izuzmemo Oblaka koji je jedan od najboljih golmana na svetu, poslednja linija je daleko od nekadašnjeg kvaliteta, Boštjana Cezara i ostalih koji su nastupali u Seriji A. Iz te generacije preživeo je Jasmin Kurtić, ima tu još iskusnih igrača kao Mevlja, Zajc, napred je Šporar koga je Sporting slao na pozajmice u Bragu, pa u Boro gde je dao osam golova, ali kada to uporedite sa bombarderom iz istog ranga poput Mitrovića, jasna vam je razlika u kvalitetu.

Samo, ako stavimo na stranu kvalitet igrača (na to je nepotrebno trošiti reči) treba reći da protiv timova kakva je Slovenija sve probleme rešava brzi gol. Naime, ako Srbija načne rivala, moglo bi da bude lakše od očekivanog, uporne, trkačke, ne baš kvalitetne protivnike poput našeg večerašnjeg rivala početni rezultat drži u igri. Kek će verovatno nekom formacijom 5-3-2 ili 3-6-1, sa gustom sredinom i podebljanim bokom probati da parira, da uvede favorita u nervozu. Slovenci su, slično, doduše ne baš tako rigidno pokušali i protiv Šveđana, ali ih je gol Forsberga naterao na pro-aktivniji fudbal. Videlo se da imaju problema kada oni treba da bode igre, plus Švedska je tim koji dobija većinu duela na sredini, vrlo su čvrsti.

Da li je to put Srbije?

Svakako ne, osim toga da moramo da napadnemo od prvog minuta, naši aduti se ne svode samo na borbu, trebalo bi da iskoristimo kvalitet koji imamo-

Selektor Stojković je najavio da će osvežiti ekipu, ritam nametnut u LN ga tera na to. Probaće da uvođenjem novog klasičnog napadača rastereti Mitrovića, iza Jovića i "Mitra" bi trebalo da operiše Tadić. Pošto nas čeka strašan defanzivni blok rivala, šansu bi desno trebalo da dobije brzi i prodorni Živković koji može da pravi prednost u "jedan na jedan" situacija zbog brzine, sa druge strane biće Ristić jer je Kostić iscđen kao limun, odigrao je ogroman broj mečeva zbog Ajntrahtovog pohoda na LE.

Gudelj bi trebalo da bude i osigurač odbrane, ali i da složi pas sa Sašom Lukićem, igrač Torina je fudbaler koji lako pravi višak u završnici, na kraju krajeva pozvaćemo "za svedoka" njegove partije i pet golova za "Bikove" ove sezone u Seriji A.

Jasno je da Piksi Stojković može i da rotira nekoga u odbrani, recimo da Eraković dobije šansu od početka, ali Milenković i Pavlović su verovatno neupitni. Srbija mora da izvede dovoljno jak tim da pobedi u ovom meču bez problema, već iza ugla čekaju Šveđani, poraz protiv Norveške je dosta toga zakomplikovao. Tačno je, i drugi će gubiti bodove, ali "Orlovi" moraju u seriju pobeda, posle startnog kiksa.

AdmiralBet je izdvojio nekoliko opklada:

Luka Jović daje gol (2.86)

Gladan je terena, u reprezentaciji je uvek delovao bolje nego u Realu gde istini za volju i nema šansu da pokaže nešto u kameo rolama. Prisustvo Mitrovića mnogo znači, otvoriće mu više prostora, moraće i bolje da se kreće nego u madridskim epizodama. Utakmica kao stvorena za njega-

Srbija - Slovenija 1-1 (2.22)

Ovo smo delimično objasnili, gol u prvom delu bi nas približio pobedi. U protivnom biće muke. Ako je suditi po najavama, nećemo ni "ispitivati snage", niti se kriti iza floskule "oprez", "Orlovi" će presingom i brzim prenosom lopte do špiceva tražiti put u laku pobedu.

1 & prvi gol do 29 minuta (3.00)

I ovde možete probati rani gol i pobedu Srbije na odličnu kvotu, prosto mi tako vidimo scenario ovog meča.

Više od 3.5 kartona (1.71)

Sudi Manzano, iskusni Španac kome je Leo Mesi svojevremeno odbio da pruži ruku. U derbijima često poteže za kartonima, ne tolerišu ni grubu igru, statistički gledano tu je negde oko 3.5 kartona sa tim što je recimo u duelu Ajntrahta i Vest Hema skoro u LE podelio osam žutih i crveni, a u poslednjem kolu španskog šampionata šest u duelu Sosijedada i Atletika. On se lako hvata i za crveni, pa ako Slovenija bude igrala kao i obično, plus kartoni su možda dobra opcija.

U sve ovo, na AdmiralBet imate i specijal sa današnjeg meča, proverite na ovom linku i srećno.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,50)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu - rat koji je u toku je doveo da se zbivanja iz tih država prate iz minuta u minut, uživo, a na svakih pet minuta pojavi se nova informacija koja izazove veliku pažnju. Sport je neodvojiv deo života, pa i tokom ratnih zbivanja, a upravo je jedna sportska vest rastužila ovog ponedeljka Ukrajince.

29. 04. 2024. u 14:24

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!