SPOMEN BISTA LAZARU VUČKOVIĆU: U Gornjem Selu kod Prizrena obeležje novinaru i pesniku

D.Z.

20. 05. 2021. u 01:02

U PRISUSTVU članova porodice, predstavnika UNS-a i Udruženja književnika Srbije, u Gornjem Selu kod Prizrena, u sredu je postavljena spomen- bista Lazaru Vučkoviću jednom od najznačajnijih posleratnih pesnika i novinara Kosova i Metohije.

СПОМЕН БИСТА ЛАЗАРУ ВУЧКОВИЋУ: У Горњем Селу код Призрена обележје новинару и песнику

Foto: D.Z.

Prethodni spomenik Vučkoviću iz pesnikovog rodnog mesta srušili su i odneli albanski ekstremisti, drugog dana Božića 2014. godine.

O Lazaru Vučkoviću i njegovom delu  u ime Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije, govorili su Budimir Ničić, predsednik društva novinara Kosova i Metohije i Živojin Rakočević, književnik i publicista.

- Ovaj čin pokazuje da mi imamo snage da obnavljamo, negujemo i poštujemo one koji su radili svih godina, koji su stvarali istoriju i novinarstvo i kulturu na ovim prostorima- kazao je Budimir Ničić dok je Živojin Rakočević kazao da je Lazar Vučković čovek koji je tražio najkraći put između stiha i srca i između srca i stiha.

Foto: D.Z.

 

-Svojom čistotom, svojim dečačkim odnosom prema životu, svojom apsolutnom otvorenošću, on je ovaj deo Kosova i Metohije učinio velikim za našu poeziju i književnost-istakao je Živojin Rakočević.

U čast Lazara Vučkovića, Novinarsko izdavačko preduzeće “Panorama- Jedinstvo” iz Prištine 1970. godine ustanovilo nagradu sa njegovim imenom za najbolju poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenje”.

Novi spomenik, najvećim delom izgrađen je od sredstava od nagrade “Aleksandar Tijanić” za borbenost u novnarskom izražavanju, koju je 2019 godine dobio novinar i publicista Živojin Rakočević, a podizanje biste pomogli su i Kancelarija za Kim i Opština Gračanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)