“TRADICIONALNI MURALI AFRIKE” I IZLOŽBA PIPA ALTOMAREA: Dve vrhunske postavke u Paraćinu u “Noći muzeja”

Z.R.

15. 05. 2021. u 22:38

BEOGRADSKI Muzej afričke umetnosti predstavio se večeras u Paraćinu u „Noći muzeja“ svojom gostujućom izložbom „Tradicionalni murali Afrike“. Autorka Nataša Njegovanović Ristić, inače viši kustos tog muzeja, dugo se bavila ovom temom, pa je napravila izložbu koja je premijerno predstavljena 2015. godine, a u Paraćinu je ovo njeno šesto gostovanje po različitim gradovima Srbije.

“ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ” И ИЗЛОЖБА ПИПА АЛТОМАРЕА: Две врхунске поставке у Параћину у “Ноћи музеја”

Foto: Z.R.

- Za ovu izložbu kojom su predstavljeni afrički murali uvek je veliko interesovanje što u našem matičnom prostoru, što u drugim muzejima u Srbiji. Murali su uvek jako inspirativni za sve posetioce koji često naprave potom neku intervenciju u svom eksterijeru ili unutar kuća, a nekad i u javnom prostoru, na zgradama ili u unutrašnjosti učionice zajedno sa učenicima i nastavnicima – rekla je, za „Novosti“, Marija Miloš, kustos izložbe.

Postavka obuhvata fotogafije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi –delova eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.

- To su četiri slikarska stila, dva iz zapadne i dva iz južne Afrike. U pitanju su narodi Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana) i narodi Basoto i Ndebele (Južna Afrika). Svi ti stilovi se razlikuju po koloritu i motivima. Afričko slikarstvo je ostalo po strani neko vreme u odnosu na skulptorski izraz. Murali u ruralnim sredinama Afrike su oplemenjivali prostor. Kuće su najčešće bile od zemlje, tako da su se murali spirali dolaskom kišne sezone, ali su se iznova potom oslikavale nove kompozicije ili obnavljale stare – kazala je Marija Miloš.

Osim u afričkoj umetnosti u Zavičajnom muzeju, Paraćinci su večeras mogli da uživaju i u izložbi italijanskog slikara Pipa Altomarea postavljenoj u galeriji Kulturnog centra. Ovaj umetnik sa Sicilije je godinama prijatelj Paraćina, učesnik likovne „Sisevačke kolonije“.

Njegov dolazak je, nažalost, zbog epidemije kovida izostao, ali će postavka ostati u Paraćinu do 28. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja