POČAST LAZI K. LAZAREVIĆU: Šabac ne zaboravlja znamenitog lekara i književnika

14. 05. 2021. u 11:49

PREDSTAVNICI Opšte bolnice ,,Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu, položili su venac književniku, lekaru i humanisti dr Lazi K. Lazareviću, povodom 170 godina od njegovog rođenja.

ПОЧАСТ ЛАЗИ К. ЛАЗАРЕВИЋУ: Шабац не заборавља знаменитог лекара и књижевника

foto: V.M.

Na spomenik velikana u Ulici gospodar Jevremova u pešačkoj zoni, venac su položili hirurškinja Slavica Đurić, glavna sestra Danijela Đurašković, doktor urgentne medicine Milan Pantelić i fizioterapeut Vlada Bogićević.

- Odajemo poštu i počast velikom čoveku, koji je za samo 11 godina aktivnog rada ostavio neizbrisiv trag ne samo u književnosti, nego i u medicini. Sa ponosom na nasleđe koje nam je ostavio Opšta bolnica u Šapcu od 2011. godine nosi njegovo ime. Kao što znamo, dr Laza Lazarević je rođeni Šapčanin, a ja sam ponosna što dolazim iz ustanove koja nosi ime ovog velikana. Takođe sam ponosna što sam u ime svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi položila venac na njegov spomenik - rekla je dr Slavica Đurić.

Književnik, lekar i humanista, dr Laza K. Lazarević rođen je 13. maja 1851. godine, u Šapcu, gde je i proveo svoje detinjstvo. Objavio je 72 stručna i naučna rada u srpskim i nemačkim časopisima. Napisao je devet pripovedaka. Iza sebe je ostavio osam objavljenih i jednu neobjavljenu pripovetku. Bio je član nekoliko srpskih naučnih društava. Osnivač je gerontologije u Srbiji. U arhivi i dokumentaciji Specijalne bolnice za psihijatarske bolesti ,,Dr Laza K. Lazarević” čuva se 156 istorija bolesti u koje su unete lekarske svedodžbe od kojih je 50 svojom rukom napisao Lazarević.

Preminuo je od tuberkuloze trideset devetoj godini, 10. januara 1891. godine u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HUMANITARNI BAZAR U SMEDEREVU: Prodaja rukotvorina za pomoć bolesnim sugrađanima