NA OBALI DUNAVA, A TRI DANA BEZ VODE: Rekonstruiše se bunar u Begeču, 3.500 stanovnika zavisi od cisterni

S. Bajić

14. 05. 2021. u 02:08

U SELU Begeč na levoj obali Dunava, dvadesetak kilometara udaljenom od Novog Sada, je prekinuto vodosnabdevanje zbog radova na regeneraciji bunara na lokalnom izvorištu, pa će voda poteći cevima tek u subotu uveče.

НА ОБАЛИ ДУНАВА, А ТРИ ДАНА БЕЗ ВОДЕ: Реконструише се бунар у Бегечу, 3.500 становника зависи од цистерни

Foto I. Mitić

Za žitelje Begeča, njih oko 3.500, postavljene su cisterne sa pijaćom vodom u centru, kod pijace i kod groblja, u ulici Vuka Karadžića, prekoputa broja 69. U JKP „Vodovod i kanalizacija Novi Sad“ ističu da naselje Begeč nije priključeno na gradski distributivni sistem, već se celo mesto snabdeva vodom iz bunara koji se nalazi u istočnom delu tog prigradskog naselja.

- S obzirom na to da je JKP “Vodovod i kanalizacija” preuzelo održavanje i upravljanje lokalnim vodovodnim sistemom, neophodna je regeneracija bunara koji je izgrađen pre 40 godina. Rekonstrukcija bunara je obavezna kako bi se utvrdio njegov kapacitet, na osnovu čega će moći da se proceni potrebna snaga pumpe koja će se ugraditi – kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

U tom preduzeću takođe ističu da će po završetku radova biti očišćena i dva rezervoara koji su deo lokalnog vodovodnog sistema.

- Da bi se naselje Begeč povezalo na gradski vodovodni sistem neophodna je izgradnja magistralnog cevovoda, odnosno, dovodnika vode i to na relaciji Adice – Veternik – Futog – Begeč. Trenutno je u toku prva faza izgradnje dovodnika na trasi Adice – Veternik. Povezivanjem na centralni gradski sistem vodosnabdevanja i rekonstrukcijom stare i dotrajale mreže u naselju, koja će se raditi parcijalno, steći će se uslovi da stanovnici Begeča dobiju kvalitetnu vodu za piće – potvrdili su u JKP „Vodovod i kanalizacija Novi Sad“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri