PRIJATELJSTVO I BOLEST LEČI: Za kratko vreme prikupljen novac za operaciju evropskog šampiona u ronjenju iz Kucure

Z. Rajić

12. 05. 2021. u 05:55

PRIJATELJI i ljudi dobre volje za vrlo kratko vreme prikupili su 1,3 miliona dinara, koliko je bilo potrebno da se Milanu Šolaji (42) iz Kucure, evropskom prvaku i svetskom vicešampionu u ronjenju na dah za osobe s invaliditetom, odstrani tumor na kičmenom stubu.

ПРИЈАТЕЉСТВО И БОЛЕСТ ЛЕЧИ: За кратко време прикупљен новац за операцију европског шампиона у роњењу из Куцуре

Foto Privatna arhiva

Tumor, koji je zahvatio dva pršljena, otkriven je 12. aprila ove godine, a Milan je operisan 10. maja u bolnici "Atlas" u Beogradu. U fondaciji "Budi human", posredstvom koje se prikuplja pomoć za Milana, apelovali su na dalju uplatu novčanih priloga i slanje SMS 1013 na 3030 za njegovu postoperativnu rehabilitaciju, specijalističke i kontrolne preglede, banjsko lečenje, lekove, suplemente i ortopedska pomagala.

Šolaja, koji je bio golman RK Vrbas, 2014. doživeo je saobraćajnu nesreću, posle koje je ostao nepokretan. Ipak, postao je član paraolimpijske reprezentacije Srbije u bacanju koplja. Usled velikih napora na treninzima, ponovo je povredio kičmu, pa se sa atletike prebacio na ronjenje. Na svom prvom nadmetanju u ronjenju na dah ili statičkoj apneji (prekid spoljašnjeg disanja), 2019. u Portorožu, u Sloveniji, Milan je postao prvak Evrope sa rezultatom od četiri minuta i 33 sekunde, provedenih u vodi bez disanja. To je uspeo da nadmaši u Vrbasu u drugom krugu međunarodnog takmičenja izdržavši apneju pet minuta i 15 sekundi!

DRESOVI

MEĐU brojnim akcijama za pomoć Milanu, biće i licitacija dresova velikih svetskih klubova (Real Madrida, Juventusa, Boke Juniors...) i reprezentacija sa Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. Dresove-uspomene, uz želje za brzu rehabilitaciju, Milanu je poklonio čuveni fudbalski sudija Milorad Mažić iz Vrbasa.

Veliku manifestaciju za pomoć svom drugu Milanu iz ratne 1999. godine na Kosovu, organizovaće 15. i 16. maja njegovi saborci iz 37. motorizovane brigade (mtbr) iz Raške.

OPTIMIZAM Milan pred operaciju, Foto Privatna arhiva

Oni će prirediti humanitarni turnir u fudbalu i basketu na terenima OŠ "Dositej Obradović" na Detelinari u Novom Sadu.

- Uz nas iz 37 mtbr, prisustvovaće i pripadnici 63. padobranske i 125. motorizovane brigade. Očekujemo da Novosadski garnizon postavi šatore i pripremi vojnički pasulj za učesnike i goste turnira - rekao je Milan Dućak, zastupnik Udruženja veterana, RVI i porodica palih boraca "Srce heroja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)