GIGANT ODLAZI NA DOBOŠ: Ovog meseca biće ponuđena na prodaju imovina Kulske štofare, 11 godina od odlaska u stečaj

Z. Rajić

08. 05. 2021. u 17:36

POSLE 11 godina od odlaska u stečaj, ovog meseca biće ponuđena na prodaju sva imovina Fabrike vunenih tkanina "Kulski štofovi" u Kuli.

ГИГАНТ ОДЛАЗИ НА ДОБОШ: Овог месеца биће понуђена на продају имовина Кулске штофаре, 11 година од одласка у стечај

Foto Z. Vorinski

Nekadašnji gigant, sa više od 1.000 zaposlenih, nije privatizovan, nego je ostao u državnom vlasništvu, jer su u postupku restitucije pravo na sadašnju štofaru polagali naslednici nemačkih porodica Huf i Brandeker, sa udelom kapitala u Kulskoj tekstilnoj radionici, koja je 1905. prerasla u Fabriku vunenih tkanina i prediva.

Vojin Ačanski, sudski veštak i član Odbora poverilaca "Kulskih štofova", kaže da su naslednici nacionalizovane imovine zahtevali da im pripadnu sve nepokretnosti na četiri hektara, na koliko se prostire kulska štofara, ali je to odbijeno, jer je fabrika njihovih predaka zauzimala samo deo tog placa.

RUINE Pogoni u kojima se proizvodio najkvalitetniji štof u Evropi

Foto Z. Vorinski

- Završetak postupka restitucije omogućio je da se stečaj "Kulskih štofova" najzad okonča i fabrika oglasi za prodaju. Kupac koji najviše ponudi dobiće sve što je ostalo od štofare na njena četiri hektara, sa prilazima iz četiri ulice i sa Velikog bačkog kanala. Tu su mnoge hale, za koje smatram da bi bilo bolje da su prodate zasebno, jer su mogle da posluže kao novi proizvodni pogoni ili skladišta - rekao je Ačanski.

VRTIĆ, BAZEN, STANOVI...

KOLIKO je štofara bila jaka, svedoči to što je izgradila dečji vrtić i rekreacioni centar sa olimpijskim bazenom, a imala je svoje odmaralište i Dom zdravlja i obezbedila 189 stanova za svoje radnike.

- Dvadesetak tih stanova vlasnici su propustile da uknjiže u katastru. Trebalo bi da to učine pre prodaje fabrike da se stanovi ne bi pojavili u stečajnoj masi - upozorio je Ačanski.

Prema njegovim rečima, u štofari su počupane sve instalacije i uništeno šest trafostanica, čiji je broj govorio o snazi fabrike.

Zoran Vlaški, šef jednog od pogona "Kulskih štofova", navodi da su mnoge mašine isečene i prodate u staro gvožđe, a ostale su završile u Italiji i Mađarskoj, gde su nastavile da rade, iako se, kako kaže, kod nas govorilo da su zastarele i prevaziđene.

- Naša fabrika, koja je proizvodila najkvalitetniji štof u Evropi, nije propala, nego je uništena u procesu tranzicije da bi se raskrčmila. Radnici su ostali na ulici bez otpremnina i neisplaćenih zaostalih zarada, u pojedinačnim iznosima od 500.000 do 1.200.000 dinara. Plate nam stižu od prošle godine, uz pomoć advokata, na osnovu izvršnih sudskih presuda. Očekujemo da nam prodajom fabrike budu izmirena sva potraživanja - kazao je Vlaški.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja