SPOMEN HEROJU U BELOM MANTILU: Meštani Toljevca nisu zaboravili nesebičnog lekara preminulog od korone

S. BABOVIĆ

07. 05. 2021. u 06:50

DOKTOR Dragoslav Arsić (1949-2020) bio je jedan od tihih heroja epidemije virusa korona u Varvarinu.

СПОМЕН ХЕРОЈУ У  БЕЛОМ МАНТИЛУ: Мештани Тољевца нису заборавили несебичног лекара преминулог од короне

Foto N. Petrović

Preminuo je od posledica kovid infekcije prošlog aprila. Meštani, prijatelji i zahvalni pacijenti nisu ga zaboravili, posvetili su mu spomen-ploču u Toljevcu, gde je živeo.

- Spomen-obeležje smo podigli u centru sela, jer nam je dr Arsić uvek pomagao i lečio nas, ali sebe, nažalost, nije mogao i izgubio je bitku sa ovom bolešću - priča Zoran Aleksić, koji je bio među pokretačima ideje o postavljanju spomen-ploče.

Dragoslav Arsić, Foto N. Petrović

U čast lekaru heroju, kako kaže Aleksić, na inicijativu Radeta Disića i Krane Gajić, podigli su obeležje kao čin zahvalnosti za požrtvovan i nesebičan rad.

"Dragom doktoru heroju, Dragoslavu Arsiću - Zahvalni građani sela Toljevca.

Pusta korona.", ispisano je na obeležju u doktorovom rodnom mestu.

- Svoj radni vek doktor je proveo u Varvarinu, ali živeo je u Toljevcu i tu je i danju i noću pomagao ljudima, nikada nikoga nije odbio za pomoć - pričaju meštani ovog sela.

- I nismo jedini kojima je pomagao. Tako je bilo za sve pacijente u opštini i okolini, u Rekovcu, Milutovcu.

SMRT LABORANTKINjE IZ BAČINE

U JANUARU je Varvarin ostao i bez omiljene laborantkinje Doma zdravlja, Snežane Radovanović (58), koja je preminula od posledica kovid-infekcije u Opštoj bolnici u Kruševcu. Prijatelji i kolege posvedočili su za "Novosti" da je uvek tiha i brižna radnica zdravstvene ustanove ostavila neutešne i porodicu i kolektiv. Živela je u Bačini, gde je i sahranjena 7. januara.

Uvaženi specijalista-pneumolog preminuo je 12. aprila prošle godine u KC Niš. Tog aprila, Varvarin je ostao i bez dr Miroslava Vasića (56), lekara privatne prakse, koji je celu karijeru posvetio pacijentima nesebično im pomažući najpre u Domu zdravlja "Dr Vlastimir Gogić" gde je započeo karijeru, a kasnije, kao dugogodišnji lekar u svojoj ordinaciji.

Foto N. Petrović

Obojica lekara su posthumno dobila Zlatnu medelju za izuzetne zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva 11. novembra, povodom Dana primirja u Velikom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana