PRIVREMENA MERA ZA "KEVIĆA KAFANU": Naslednici, posle restitucije, vode novu bitku za objekat u Mionici

B. PUZOVIĆ

06. 05. 2021. u 08:25

POSTUPAJUĆI po zahtevu vlasnika zgrade u Ulici vojvode Mišića 77, koji su to postali nakon postupka restitucije, Osnovni sud u Mionici je doneo privremenu meru kojom se zabranjuje izvođenje bilo kakvih građevinskih radova, pa od najavljenog pretvaranja poznate mioničke "Kevića kafane" u etno-kuću, koje je najavila lokalna samouptava, zasad, po svemu sudeći - nema ništa.

ПРИВРЕМЕНА МЕРА ЗА КЕВИЋА КАФАНУ: Наследници, после реституције, воде нову битку за објекат у Мионици

Foto SO u Mionici

Opština je još u martu obelodanila naum da znamenita "Kevića kafana" postane turistička atrakcija u kojoj će biti izloženi svi značajni proizvodi ovog kraja. Takođe, u njoj će biti organizovano i usavršavanje iz kulinarstva oko 200 učenika srednje škole "Mionica", a za prvu fazu adaptacije je najavljeno ulaganje više od dva miliona budžetskih dinara.

- Predstavnici lokalne samouprave su razvalili vrata i u "Kevića kafanu" ušli bez ijednog dokumenta u pratnji više od 30 policajaca, a mene kao uknjiženog vlasnika jednostavno izbacili napolje - kaže Ivanka Vulović.

- To je bila kafana mog dede, koja mu je nacionalizovana 1947, a po okončanju postupka restitucije, 2105, objekat je vraćen naslednicima - Ivanu Vuloviću iz Beograda, Dušanu Pavloviću iz Barajeva i meni. Opština nije vlasnik i nije mogla da "Kevića kafanu" ustupa bilo kome, niti da obavlja prepravke, renoviranje ili menja namenu objekta.

NEKADA Objekat u vreme najveće slave, Foto SO u Mionici

U zapisniku sa ročišta na kom je doneta privremena mera, zastupnik lokalne samouprave je naglasio da Opština ima državinu nad "Kevića kafanom", da vodi sudske postupke koji nisu završeni, a pokušava da dokaže suvlasnički udeo, te poseduje "papire" da je objekat od 430 kvadrata i plac, još 1972. otkupila od tadašnjeg vlasnika Predraga Josimovića, zvanog Dragan Kević.

- Posredstvom svog punomoćnika, Opština je oktobra 2018. pozvala vlasnike na pregovore oko eventualne kupoprodaje "Kevića kafane", radi njenog očuvanja kao kulturne i istorijske znamenitosti - kaže Ivanka Vulović.

- Do tih razgovora, međutim, nikada nije došlo, pa sam od lokalne policije tražila objašnjenje zašto sam 15. marta izbačena iz objekta, iako sam pokazala papire da sam vlasnik, ali odgovora nema...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)