U ČAST MRTVIH I LJUBAVI: Pirotski mostovi imaju neobična imena

V. Ć.

05. 05. 2021. u 07:39

PORED mnogobrojih mostova u pirotskom kraju i njihovih zanimljivih imena, na ovom području postoje i dva mosta, čije nazive ne može zaboraviti niko, pa čak ni onaj ko ih čuje prvi put.

У ЧАСТ МРТВИХ И ЉУБАВИ: Пиротски мостови имају необична имена

Foto V. Ćirić

Imena građevina bude potpuno različite emocije i prvo pitanje koje se nameće, jeste kako su te građevine koje premošćuju obale reka, dobila simbolična imena.

Foto V. Ćirić

Mrtvački most, zdanje jezivog imena, preko kog se prelazi Temštica koja nastaje od Toplodolske reke i Visočice, nalazi se u srcu Stare planine, na nekih tridesetak kilometara od grada. Narodna verovanja kažu, da je u ovom kraju, u stenama Sokolovice, Trpezice, LJiljakovog dola, Mokroj steni, i dalje ka Toplom Dolu zakopano blago oteto od turskih haračlija, da su se na ovom prostoru u kanjonu bajkovite lepote odigrale mnoge bitke u kojima su stradali i hajduci i Turci. U Zaskovicima, Toplom Dolu, Pokroveniku, čiji se atar spušta na levu obalu Temštice, veruju još da je most dobio naziv po mrtvim dušama nerođenih beba, onih koji su oklevetani pa su na sebe digli ruku skačući u ponor sa nekog od okolnih visova. Ima i verovanja da je most dobio naziv po mrtvini na levoj obali reke, koja se uzdiže iznad spomen-česme podignute u znak sećanja na jednu bitku koja se ovde odigrala između partizana i bugarske okupacione vojske 23. marta 1944. godine.

Foto V. Ćirić

LJubavni most na reci Nišavi nalazi se između starog Tigrovog naselja i leve obale reke i najkraća je veza pomenutog naselja sa centrom grada. Za njega se sigurno zna da je podignut polovinom šezdesetih godina prošlog veka, kada i samo naselje koje je tada bilo puno mladih ljudi. Podignuto je po ugledu na engleska radnička naselja i od tada je jedno od najleših u gradu. Pre desetak godina je stara konstrukcija porušena, izgrađena nova kraj koje se i dalje zakazuju ljubavni sastanci, baš kao i svih ovih decenija. Mnogi katanci u ogradi mosta svedoče o zaključanim ljubavima među mladima u Pirotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)