TAJNI STIHOVI TAJNOG AGENTA: Neobična poetska zbirka Nenada Stojića,nekadašnjeg obaveštajca KOS-a

Milorad Bošnjak

18. 04. 2021. u 07:13

POETSKA zbirka "Kov istine ispod Lisine", u izdanju Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, čiji autor je Nenad Stojić (49) iz obližnjih Boljkovaca, neobična je i tajnovita, baš kao što je i životni put ovog dugogodišnjeg, sada bivšeg agenta vojne Kontraobaveštajne službe (KOS, sadašnja VBA).

ТАЈНИ СТИХОВИ ТАЈНОГ АГЕНТА: Необична поетска збирка Ненада Стојића,некадашњег обавештајца КОС-а

Nenad Stojić / Foto M. Bošnjak

Misterija za misterijom, tajna za tajnom - ovo je, u najkraćem, objašnjenje tog puta i Stojićevog umetničkog stvaralaštva, uz pesničkog i slikarskog, te drvorezbarskog. Kao dete Srbina iz Boljkovaca i Srpkinje ispod Lovćena, rođen je u Kotoru i, sticajem zaista još nedokučivih a izuzetno zanimljivih okolnosti, kršten u katoličkoj Bogorodičinoj crkvi u Prčanju, kod Kotora.

- Sudbinski izazovi od krštenja i "nečije" stalno praćenje mog razvoja u zrelu ličnost, tokom vojnog školovanja su od mene stvorili agenta KOS, što sam bio do penzionisanja - veli Stojić.

Učesnik je brojnih važnih i komplikovanih tajnih operacija, o kojima retko priča čak i sa bivšim kolegama. I naslov zbirke satkan je od tajni. "Kov" zato, što su Boljkovci u iskonskoj srpskoj, ali i u istoriji tajnih bratstava, nadasve templara, imenovani kao mesto gde su "(naj)bolji kovci", kovači oružja i oruđa. Lisina je tamošnje brdo, puno nepoznanica. Tamošnji hram Svetog Nikole riznica je brojnih umetničkih i tajni sakrivene istorije, još nerazjašnjenih, za koje se interesuju strani stručnjaci...

Iskusni obaveštajac ponire u tajne svog, i života uopšte, originalnim stilom.

- Ovu poeziju treba pažljivo iščitavati, jer traži posebnog čitaoca - ističe pesnikinja Milesa Ilić. - Stojić se predaje poeziji u pravo vreme, da oseti puls događaja, prenese priču svog života bez ulepšavanja, noseći sobom neku tajnovitost zbog nametnog življenja. Oponaša metriku prošlog vremena, a metafora caruje njegovim stihovima.

TEME MI PIŠE SAM ŽIVOT

- SVE teme u pesmama mi piše sam život: rodoljubive u kojima dominira poruka "ležemo u grobove raskola", globalističke, apokaliptične... Ima posvećenih blaženopočivšim zaslužnicima za srpsku književnost, koje sam poznavao: Dobrici Eriću, Miloradu Gliru Daničiću, te ljubavnih - veli neobični pesnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna