I REKU CRNICU ŠTITE OD POPLAVA: Pri kraju izgradnja bujičnih pregrada u gornjem slivu Grze nedaleko od Paraćina

Z. RAŠIĆ

12. 04. 2021. u 06:21

IZGRAĐENE su tri od četiri bujične pregrade u gornjem slivu reke Crnice, a završetkom poslednje na Jereminskom potoku u Sisevcu biće okončana i proširena faza u okviru novog sistema odbrane od poplava u paraćinskoj opštini.

И РЕКУ ЦРНИЦУ ШТИТЕ ОД ПОПЛАВА: При крају изградња бујичних преграда у горњем сливу Грзе недалеко од Параћина

Jedna od završenih bujičnih pregrada / Foto Z. Rašić

Slovenačka firma "Nivo eko", koja je izvođač radova, posao je završila na Grzi, Suvari i na Slemenskom potoku, a četvrta pregrada biće spremna u maju.

Podsetimo, Vlada Srbije je ranije dala saglasnost na ovaj projekat "težak" oko 420.000 evra, a ugovor je potpisan prošle godine, u avgustu.

Reč je o donatorskim sredstvima Evropske unije za investiciju koja se realizuje posredstvom austrijske razvojne agencije "Ada" i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije. Osim njih i paraćinske lokalne samouprave, potpisnik ugovora je i JP "Srbijavode", koji je zvanični investitor ovog projekta. Svrha pravljenja akumulacija u pritokama Crnice je da se u vreme velikih kiša tu zadrže nanosi zemlje, granja i ostalog materijala, kako bi kasnije mogli da se očiste - umesto da nesmetano odu u Crnicu i povećaju opasnost od poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju