PUTEVI ZA O(P)STANAK: U novovaroškom kraju ogorčeni lošim održavanjem saobraćajnica, oči uprte u odavno obećanu bližu vezu sa Ivanjicom

Dragoljub Gagričić

11. 04. 2021. u 08:12

DALEKO od očiju, daleko od srca. Ko ima daj mu, ko nema - ne treba mu! Da je potke k'o osnove, sve bi žene tkalje bile... Ovim izrekama seljaci u novovaroškom kraju ilustruju loše održavanje saobraćajnica, zaboravljena obećanja u izgradnji drumova i sve veće zaostajanje kraja, koji je u nizu planova, još od prve petoletke, dobio oznaku "od izuzetnog strateškog značaja".

ПУТЕВИ ЗА О(П)СТАНАК: У нововарошком крају огорчени лошим одржавањем саобраћајница, очи упрте у одавно обећану ближу везу са Ивањицом

Foto D. Gagričić

Rekonstrukcija kilometra puta od Nove Varoši prema Zlataru i to treću godinu - jedino je gradilište u Opštini. Meštani kažu da su u pristojnom stanju dve saobraćajnice - magistrala i to samo od Borove Glave na Zlatiboru do Kokinog Broda i put prema Sjenici, a sve drugo - čeka putare i mašine. Ovde su ogorčeni, pre svega, što se odlažu odavno najavljeni radovi na regionalnom putu Pribojska Banja - Kokin Brod - Jasenovo na Murtenici.

- Na kolovozu su brojna oštećenja, rupe i izlomljen asfalt, pa imate utisak da vozite preko drvljanika-kaže Milan Bjelić, elektroinženjer iz Rutoša.

NI obećanja iz Ministarstva saobraćaja od pre neku godinu ne pomažu da se ostvari višedecenijski san gorštaka u visovima Čemernice i Javora. Prašina pada na projekat puta Štitkovo - Anatema i krak za Kušiće, sa ukupno 13,5 kilometara, čime bi se povezale opštine Nova Varoš i Ivanjica, kao i četiri mesna centra na "staroj granici" u Starom Vlahu.

Foto D. Gagričić

- Putovanje od Čačka do Štitkova skratilo bi se za 50 kilometara. Put ispod planine Čemernice spojio bi dva regionalna puta koji iz doline Moravice vode preko Javora i Murtenice i tako bi se približili Pešter i Zlatibor. Lakše i brže bi se prevozili seno, stoka, mleko, beli mrs, krompir, drva, građa - kaže Mihailo Perošević iz Štitkova.

U SIROMAŠNOJ opštini, sa oštrom klimom na nadmorskoj visini od hiljadu metara, na koliko je Nova Varoš, pa do 1.200 metara, gde su ognjišta većine od tridesetak sela - putevi su od izuzetne važnosti za život i o(p)stanak.

- I čitav godišnji budžet od 750 miliona dinara da utrošimo u saobraćajnice ne bi bilo dovoljno da podmirimo potrebe - jada se predsednik Opštine Radosav Vasiljević. - Preko 600 kilometara nekategorisanih puteva čeka opravke, nove podloge...

IAKO u selima, uglavnom sa stočarskom proizvodnjom, odavno traje "rat" sa drvosečama, seljaci se žale da ih niko ne uzima u zaštitu. Uzaludni su apeli i peticije da se poprave putevi iza teških kamiona koji prevoze građu i drvo za sve traženiji pelet. Oni, kao i meštani koji dobiju "mrvice" za kratke deonice i zakrpe, ne žele da im se imena pominju u novinama.

- Jes', pa da prođemo ko oni u Kućanima?! Oni nisu umeli da vežu jezik, pa voze po rupama na blizu sedam kilometara makadamskog puta Negbina - Jasenovo, a asfaltira se do zaseoka sa tri-četiri kuće...?!

DEVEDESET BEBA, 100 PRVAKA

- POSETE iz vrha države nas zaobilaze u širokom krugu, Opština nema poslanika, a rukovodstvo nije kadro da se dole u Beogradu izbori za bolje pozicije i investicije - ogorčeni su u selima i Novoj Varoši. - Poljoprivreda i turizam su niskoakumulativne grane, industrija nam mršava, nema posla, pa uz loše saobraćajnice, gase se ognjišta, i narod - seli! Eto, lane se u opštini rodila samo 91 beba, čak 17 manje nego 2019. godine. Porazno je da će najesen biti tek stotinak prvaka... Čemu da se nadamo?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)