NOVE MERE NA KOSMETU: Policijski čas, onlajn nastava i "katanci" na ugostiteljske objekte i tržne centre

D.Z.

07. 04. 2021. u 15:25

НОВЕ МЕРЕ НА КОСМЕТУ: Полицијски час, онлајн настава и катанци на угоститељске објекте и тржне центре

Foto: J. Matijević

NA KOSOVU i Metohiji su od jutros stupile na snagu nove mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa koje je odobrila takozvana kosovska vlada.

Mere koje podrazumevaju pre svega zabranu kretanja od 22 časa uveče do pet sati ujutru osim u hitnim i slučajevima, pre svega u vidu pružanja i primanja zdravstvene zaštite i hitnih usluga, važiće do 18. aprila.

Ove mere pordazumevaju održavanje onlajn nastave ali i zatvaranje tržnih i ugostiteljskih objekata kao i zabranu okupljanja više od deset ljudi. Restoranima će biti dozvoljeno pružanje usluga za poneti i prodaja naručene hrane bez zadržavanja naručilaca.

U javnim institucijama naložen je rad samo osoba koje obavljaju osnovne usluge a uz obavezu primenjivanja mere zaštite pre svega nošenje maski koje pokrivaju nos i usta. Istovremeno,sve osoblje uključujući i one sa dozvolama za stalni ili privremeni boravak na Kosmetu a koje dolaze iz visokorizičnih područja, moraju imati negativan PSR test ne stariji od 72 sata, dok će u suprotnom morati da se samoizoluju 14 dana.

Ova odluka će se primenjivati za zemlje EU ali i ostale države u kojima je za građane Kosmeta neophodan ovaj test, što znači da se ova odluka primenjuje po sistemu reciprociteta.

Istovremeno, prema saznanjima Novosti ova odluka ne važi za žitelje centralne Srbije. Inače, samo u poslednje dve nedelje na Kosovu i Metohiji je od posledica korona virusa preminulo 150 osoba dok je zabeleženo 11 577 pozitivnih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)