PRVI PUT NA JEDNOM MESTU CEO SPISAK: Popisano gotovo 40.000 žrtava Drugog svetskog rata u Sremu

Z. GRUMIĆ

06. 04. 2021. u 20:50

OKUPATORI i njihovi pomagači tokom Drugog svetskog rata pobili su u Sremu 39.580 civila i boraca za slobodu, što je više za oko 3.280 popisanih imena žrtava kojih nije bilo u ranijim popisima.

ПРВИ ПУТ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ ЦЕО СПИСАК: Пописано готово 40.000 жртава Другог светског рата у Срему

Foto: Pres služba PV

To je rezultat danas predstavljenog istraživanja Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama na teritoriji Srema, koju je formirala Pokrajinska vlada na inicijativu njenog predsednika Igora Mirovića.

Multimedijalni projekat „Žrtve u Sremu 1941–1945“ pokrenut je krajem 2019. godine radi usaglašavanja i dopune dosadašnjih popisa žrtava, evidentiranja uništene kulturne baštine na toj teritoriji tokom rata, kao i potpunije registracije spomen-obeležja posvećenih stradalim stanovnicima Srema.

- Posle 80 godina od sramnog i bezočnog napada na našu zemlju, prvi put na jednom mestu imamo celokupan spisak onih koji su dali svoje živote za slobodu i nad kojima su izvršeni masovni zločini i deportacije - istakao je Mirović ocenivši da su rad Komisije i rezultati do kojih je došla  od nacionalnog značaja.

Mirović je napomenuo da je spisak žrtava od danas dostupan dostupan javnosti i poručio da će istrživanje u Vojvodini biti nastavljeno.

- Želimo da popišemo sve žrtve i u Banatu i Bačkoj. Da se tako odužimo onima koji su svoje živote dali za slobodu naše zemlje ali i da novim generacijama damo putokaz i smernice za budućnost.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović zahvalio je svim učesnicima tog izuzetno važnog projekta, od predstavnika Arhiva Srbije do lokalnih institucija. On je napomenuo da se baza podataka, sa ukupno 39.580 žrtava, nalazi na sajtu Arhiva Vojvodine.

Istoričar Milan Koljanin napomenuo je da baza podataka o žrtvama u Sremu sadrži rezultate prethodnih popisa sa 36.298 imena kao i imena onih do sada neevidentiranih, koja su otkrivena tokom rada na tom projektu.

- Cilj je da postojeći popisi žrtava budu usaglašeni i dopunjeni, kako bi se dobio konačan pregled stradalih u Sremu tokom Drugog svetskog rata – rekao je profesor Koljanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!