VEKOVI BAČA ZA SVETSKU BAŠTINU: Pokrajina podstiče razvoj turizma u opštini pretvorenoj u muzej na otvorenom

Z. Rajić

06. 04. 2021. u 07:26

ARHEOLOŠKO, istorijsko i prirodno bogatstvo pretvorilo je podunavsku opštinu Bač u otvoreni "difuzni muzej" sa četiri punkta - srednjovekovnom tvrđavom iz 14. veka, najstarijom u Vojvodini, Franjevačkim samostanom iz 12. veka, pravoslavnim manastirom Bođani iz 15. i turskim kupatilom iz 16. veka.

ВЕКОВИ БАЧА ЗА СВЕТСКУ БАШТИНУ: Покрајина подстиче развој туризма у општини претвореној у музеј на отвореном

Foto Vlada APV

Dr Slavica Vujović, arhitekta-konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, autorka je projekta "Vekovi Bača", koji bi trebalo da doprinese razvoju turizma.

- Za kulturno nasleđe Bača, koje je ponos Vojvodine, Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine izdvojila više od 30 miliona dinara. Finansirali smo obnovu i adaptaciju manastira Bođani i Franjevačkog samostana u projektu "Vekovi Bača", koji traje od 2006. - rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu.

PRIVLAČENjE IZ EU FONDOVA

"Evropski poslovi" će pomoći da Bač, kao i ostale vojvođanske opštine, afirmiše svoje potencijale za privlačenje donacija iz EU fondova u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine. - rekao je direktor Fonda "Evropski poslovi" APV Aleksandar Simurdić.

Plan je da se crkva Vavedenja presvete Bogorodice u manastiru Bođani obnovi do 2022, kad će biti obeležena tri veka od njenog podizanja. Akciju za renoviranje Franjevačkog samostana vodili su Savet Evrope i Evropska komisija. Namera je da se sačuva i tursko kupatilo (hamam), čija će obnova biti poverena turskoj državnoj agenciji za konzervaciju.

ISTORIJA Najstarija tvrđava u Vojvodini, Foto Vlada APV

- Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej Vojvodine su pre dve i po godine potpisali sporazum o saradnji sa Centrom za kulturno nasleđe Republike Kine, kako bi pomogli pri izradi Nominacionog dosijea za upis kulturnog predela opštine Bač na Uneskovu listu svetske kulturne baštine - predočila je Miloševićeva.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za turizam je istakao da je promocija domaćih destinacija, poput opštine Bač, jedna od ključnih aktivnosti u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista